Loopgroep Dokkum e.o. in aktie bij Monnikenlooop op Schiermonnikoog


Zaterdag werd voor de 8ste maal de Monnikenloop op Schiermonnikoog georganiseerd. Loopgroep Dokkum e.o. kwam met 22 leden aan de start bij deze loop in een deelnemersveld van 300 deelnemers. Onder ideale weersomstandigheden kon er op de volgende afstanden worden gelopen, 5 km, 10 km en 15 km. Het was een prachtig parcours dat liep via duin- en bospaden over het strand en via de wadkant terug naar de finish.Loopgroep Dokkum e.o. op de boot richting Schiermonnikoog

Op de 5 km kwam aan de start Henk Baas uit Dokkum. Henk is herstellend van blessureleed en probeert weer rustig op te bouwen naar zijn oude niveau en zijn eindtijd was 27:46 minuten.

Er gingen 7 leden van start op de 10 km, namelijk Jelle Pranger, Sieger Jan Cuperus, René Wijnstra, Alex Rozema, Jan Rietberg, allen uit Dokkum, en Klaas van der Kooij en Sieds Talma uit Damwoude. Jelle Pranger was als eerste terug van dit zevental. Jelle is druk in training voor de wintertriatlon van Assen en is in goede vorm en finishte in een tijd van 49:17 minuten. Als tweede van de loopgroep en derde in het klassement mannen 55+ kwam Klaas van der Kooij binnen in een eintijd van 50:19 minuten en kon na afloop zijn beker in ontvangst nemen. Een kleine minuut daarachter kwam Sieger Jan Cuperus binnen. Sieger Jan is sinds een paar maanden lid van Loopgroep Dokkum e.o. en hij gaat steeds sneller lopen door de trainingsarbeid die hij doet en dat resulteerde zaterdag ook in een prima tijd van 51:10 minuten.

Vlak achter Sieger Jan zat Sieds Talma. Sieds heeft nog wat trainingsachterstand, maar is op de goede weg terug en kwam over de finish in 51:298 minuten. Alex Rozema was ook tevreden over zijn gelopen tijd, hij liep een solide 10 km in 55:01 minuten. Jan Rietberg had pech, want hij miste de afslag op het strand en liep hierdoor een paar honderd meter meer. Jan was echter niet ontevreden over zijn gelopen loop met weinig trainingsarbeid van de laatste maanden liep hij een keurige tijd van 55:01 minuten.

Als nummer 7 van dit zevental kwam René Wijnstra over de streep en dat was niet verwonderlijk want René moet het iets rustiger aandoen vanwege een hamstringblessure en kwam in een tijd van 56:12 minuten binnen.

Trainster Reina Hes uit Dokkum had deze groep goed voorbereid op deze loop via een trainingsschema en dat kon je dan ook wel zien aan de resultaten van de lopers van Loopgroep Dokkum e.o. Reina liep zelf een goed opgebouwde race en werd nummer 5 in de categorie vrouwen 36+, haar finishtijd waas 1:23:30 minuten over 15 km. Thea van der Meulen uit Dokkum liep ook de 15 km en had het zwaar vooral met de eerste kilometers op het strand, maar met een goed tweede helft pakte ze toch nog de tweede plaats bij de wedstrijdlopers in een tijd van 1:19:49 kwam zij over de streep.

Bij de heren van Loopgroep Dokkum e.o. was Niek van der Molen uit Westergeest de snelste. Hij liep een uitstekende race en werd hiermee nummer 7 in het wedstrijdklassement met een tijd van 1:04:49 minuten. Als tweede van de loopgroep kwam Jaap Visser, weer helemaal terug op het oude niveau na blessures, en liep ook een prima tijd van 1:06:12 minuten. De in goede vormverkerende Henk Kamies uit Dokkum was rustig begonnen, maar eenmaal warm gedraaid maakte hij er een inhaalrace van en dat resulteerde in een prima tijd van 1:12:53 minuten. Nog géén 10 tellen daarna ging Jaap Baalbergen onder het finishdoek door, hij had een constante race gelopen en elke kilometer binnnen de 5 minuten gebleven. Dedde de Jong uit Dokkum was ook rustig begonnen en de eerste kilometers samen met Thea gelopen, maar na 5 kilometer een tempoversnelling geplaatst en ook aan een inhaalrace begonnen en dat bracht hem bij de eindtijd van 1:13:45 minuten.

Drie man van de loopgoep bleven de gehele wedstijd bij elkaar, vader Peter Pranger en zoon Ido beide uit Dokkum en Durk Gros uit Damwoude. Vader en zoon Pranger konden een paar honderd meter voor de finish nog iets versnellen en Durk kon dit niet beantwoorden en liep in zijn eigen tempo naar de finish. Peter en Ido in 1:16:17 minuten en Durk in 1:16:34 minuten.

De ook rustig begonnen Jan Wiersema uit Dokkum is net een diesel die eerst warm moet worden, waarna Jan er een inhaalrace van maakte. Deze goed getrainde veteraan is ook al weer in training voor de volgende marathon en liep een prima 15 km in 1:17:05 minuten. Eén minuut daarachter zat Roelof Elzinga uit Dokkum, ook weer terug op het oude niveau en weer volop aan het trainen na een paar jaar van blessures. kon het tempo de gehele wedstrijd goed vlak houden. En moest na 12 kilometer tot de finish nog even diep gaan en kwam geheel op karakter naar de finish in een tijd van 1:18:12 minuten.

Jan Boon uit Dokkum en sinds een jaar lid van de loopgroep liep een solide 15 kilometer in 1:21:14 minuten. Daar vlak achter zat Bauke Keekstra, goed hersteld van de marathon van Berlijn, hij liep in een tijd van 1:21:25 minuten. Nico Witteveen uit Dokkum deed het ook prima en heeft een hele tijd niet zo'n lange wedstrijdafstand gelopen en met een keurige tijd van 1:23:05 minuten was hij dan zeer content.Sportgroet Roelof Elzinga