Jan Wiersema loopt uitstekende tijd bij de marathon van Leens


Petje af voor Jan Wiersema uit Dokkkum, zaterdag liep hij een uitstekende tijd bij de marathon in het Groningse plaatsje Leens.

Deze kleinschalige marathon georganiseerd door SV Friesland en de familie Scheffer uit Leens, waarvan Ineke Scheffer zelf een fanatiek marathon en ultraloopster is. Deze dame heeft meer dan 300 marathons op haar naam staan en er is niemand in Nederland die dit record heeft geëvenaard, dus een bijzondere prestatie van deze loopster uit Leens.

Met 120 deelnemers aan de start, waarvan 80 lopers op de halve marathon en 40 lopers op de hele marathon. De deelnemers, die voornamelijk uit Noord Nederland kwamen, maar met ook enkele deelnemers uit Duitsland, Engeland en België brachten mee dat deze marathon ook nog een internationaal tintje kreeg.

Het was een parcours van 6 rondes van 7 kilometer, waarvan bij iedere ronde weer door de dorpskern van Leens werd gelopen. Hier werden de lopers aangemoedigd ddo het publiek langs de kant en hier stond de verzorgingspost voorzien van sportdrank, ontbijtkoek en fruit zodat de lopers zich konden bijtanken voor het nodige vocht en energie.

Jan Wiersema had een prima dag. Goed voorbereid op deze marathon en in een uitstekende vorm verkerend, liep deze 60 plusser de eerste 21,1 km in 1:48:30. Jan had onderweg een oude bekende getroffen, die de halve marathon zou lopen, deze loper bleef de gehele afstand van 21,1 km bij Jan zodat ze aan elkaar veel steun hadden op de halve marathon.

Jan Wiersema met startnr 334

Na 21,1 km moest Jan op eigen kracht verder voor het tweede gedeelte van de marathon. Hij had zich goed verzorgd bij het 21 kilometerpunt en het nodige vocht en eten genomen. Dit is bij Jan ook nodig want hij is suikerpatiënt, maar met dit gegeven kun je toch tot een prima sportprestatie komen. Je ziet het ook bij topvolleyballer Bas van der Goor, die ook patiënt is en toch topsport beoefent.

De tweede 21,1 km gingen voor Jan in een iets rustiger tempo, maar zonder problemen kwam hij als nummer 12 in het algemeen klassement over de streep. Jan liep deze hele marathon in een uitstekende tijd van 3:43:52.

Sportgroet Roelof Elzinga