Loopgroep Dokkum in aktie bij Adventurerun op Ameland december 2009


Zaterdag werd voor de zesde keer de Adventurerun op Ameland georganiseerd. Met meer dan 2500 atleten aan de start washet een zeer geslaagd loopevenement.

Loopgroep Dokkum was zeer goed vertegenwoordigd bij deze loop, maar liefst 13 leden van de loopgroep gingen van start op de 10 of 21,1 km.

René Wijnstra en Jilles Visser beide uit Dokkum gingen van start op de afstand van 10 km. Het eerste gedeelte van de loop ging over bospaden met veel klimmetjes en afdalingen, dit was een behoorlijk zwaar stuk over de eerste kilometers daarna moest er over het strand worden gelopen en met een stevige noordooster tegenwind was dit ook een pittig stuk in het parcours. Na het strand weer de duinen op en hier kwamen de lopers nog twee steile klimmetjes tegen om zo de weg naar de finish in Nes te volbrengen. René liep een prima 10 km, hij had de krachten goed verdeeld. De tijd waarmee René over de finish kwam was 48:44 min. Jilles liep een prima race, deze 60 plusser ging over de finishstreep in de tijd van 53:41 min en bleef hierdoor heel wat jongere lopers voor in het klassement.

Op de halve marathon gingen de overige 11 lopers van loopgroep Dokkum van start. De eerste 5 kilometers waren identiek aan het parcours van de 10 kilometer. Op het strand moest een afstand van 7 km worden afgelegd en hierbij was het heel verstandig om in groepsverband te gaan lopen en af en toe van elkaar het kopwerk over te nemen met deze sterke koude tegenwind.

De beide heren Jaap Visser uit Damwoude en Jogchum Dijkstra uit Dokkum liepen een zeer sterke wedstrijd. Ze liepen de gehele afstand samen en kwamen in een uitstekende tijd van 1:34:55 over de finish.

De goed in vorm verkerende Jaap Baalbergen uit Dokkum had de krachten ook goed verdeeld en ging met een tijd van 1:41:08 over de meet. Hij zal binnenkort waarschijnlijk de tijdgrens van 1:40:00 doorbreken bij de eerstkomende halve marathon.

Peter Pranger uit Dokkum kreeg op het 18 kilometerpunt de hongerklop en moest een paar keer wandelen en wat eten om weer op krachten te komen. Dit koste hem wel wat tijd maar met een tijd van 1:49:03 kon hij nog tevreden zijn bij deze toch zware 21,1 km.

Een goed voorbereide en getrainde Roelof Elzinga uit Dokkum had een prima dag. Zijn eerste 21,1 km na meer dan 3 jaar liep hij weer een halve marathon in wedstrijdverband. Hij liep een goed opgebouwde race, rustig begonnen en na 5 km het tempo iets verhoogd kwam hij na 1:50:05 voldaan over de finish.

De anders in goede doenzijnde Henk Kamies uit Dokkum had een offday. Na 15 km was hij helemaal op en had geen kracht meer in de benen en de laatste 6 kilometer waren daardoor een martelgang, Henk zijn eindtijd werd 1:50:19 min.

Respect voor Sieger Jan Cuperus uit Dokkum, om anderhalf uur voor de start in plaats van de 10 km op de 21,1 km te starten en het was tevens zijn tweede halve marathon. Sieger Jan liep een goede wedstrijd tot bijna het eind zou hij in de buurt van Bauke Keekstra blijven, maar op de laatste kilometers vierl er toch een gaatje en zou Sieger Jan een minuut eerder finishen dan Bauke. De eindtijd van Sieger Jan was 1:52:12 en dat was tevens 5 minuten sneller dan zijn debuut op de halve marathon.

Bauke Keekstra liep ook bij deze loop weer een heel solide race, al had hij het op het strand toch wel even moeilijk met het tempo en de stevige tegenwind, maar met een tijd van 1:53:17 was hij content.

De "haas" Dedde de Jong uit Dokkum zou deze wedstrijd als haas dienen voor Thea van der Meulen uit Dokkum. Met een eindtijd van 1:45:00 in hun hoofd gingen ze van start maar na 10 km moesten ze hun tempo en eindtijd toch iets bijstellen. Roelof Elzinga had hun reeds bijgehaald en zou een paar kilometers met hun oplopen. Dedde en Thea konden zijn tempo niet volgen en liepen hun eigen race verder, Dedde kreeg het heel zwaar na 15 km en moest meerdere malen wandelen met de eindtijd van 1:52:30 ging hij over de streep. Thea van der Meulen kon de laatste kilometers haar eigen tempo goed vasthouden en finishte in de tijd van 1:51:30 en werd hiermee negende in het wedstrijdklassement 35+.

Pech was er voor Nico Witteveen uit Dokkum, hij verstuikte onderweg zijn enkel en moest opgeven. Ook waren er problemen met Reina Hes uit Dokkum, ze kreeg onderweg last van haar rug maar kon desondanks de wedstrijd toch volbrengen en bleef nog keurig binnen de twee uur haar eindtijd was 1:59:59.

Ook goed getraind was gastloper van loopgroep Dokkum Jelle Nutma uit Surhuisterveen. Jelle loopt als weer op een schema voor de marathon van Rotterdam, hij liep een prima wedstrijd en kwam in de uitstekende tijd van 1:44:08 over de finishstreep.


Sportgroet Roelof Elzinga