Uitstekende prestaties van loopgroep Dokkum bij Monnikenloop

Zaterdag 16 oktober 2010 verzamelden 20 leden van Loopgroep Dokkum, een prachtige opkomst, zich bij het tolhuispark om 8.15 uur om te vertrekken naar Lauwersoog.

Het weer was bij het vertrek uit Dokkum super slecht. Stortbuien en een stevige wind zorgden voor zeer gure omstandigheden, dus dat verspelde weinig goeds voor de loop op Schier waarvan de start om 11.00 uur zou zijn.

Bij aankomst op de pier van Lauwersoog hadden enkele leden via hun mobiel de weersverwachtingen via buienradar raadgepleegd en konden vertellen dat het weer een stuk beter zou zijn bij aanvang van de Monnikenloop.

Henk Baas had alles prima geregeld. De boot- en buskaartjes werden aan de lopers van de loopgroep uitgedeeld en zo vertrokken we met de veerboot naar Schiermonnikoog. Eenmaal op boot werd er voor koffie gezorgd en natuurlijk had de vrouw van Theun, Joke, weer voor een lekkernij gezorgd. Dit keer heerlijke haverkoekjes en die gingen er wel in, bedankt Joke.

Fotograaf Jaap Baalbergen maakte deze dag de nodige kiekjes op de boot, later op de dag van de fietstocht en het etentje in het strandpaviljoen de Marlijn. Na een klein uur varen gingen we aan wal op het eiland waar we de bus pakten en die ons naar kleedruimte van de plaatselijke voetbalclub bracht. Hier konden we ons omkleden, waarna we van Peter Pranger ons de startnummers in ontvangst namen. Ook dit was weer uitstekend geregeld.

Het weer werd ziender ogen een stuk beter. De zon brak door en de temparuur was aangenaam voor een loopwedstrijd al was de wind aan de stevige kant en dat ondervonden de deelnemers vooral op het stuk strand welke in het parcours was opgenomen.

Er stonden 21 lopers van loopgroep Dokkum aan de start waarvan 10 leden de 10.6 km gingen lopen en 11 leden de 15 km.

De start was om 11.00 uur bij de Toxbar met het zonnetje erbij gingen de lopers op de 10.6 en 15 km gezamenlijk van start. Na 2 km moesten de lopers het strand op en werden enkele pittige kilometers  tegen een harde wind en gladde ondergrond verwerkt. Na het strand liepen de lopers langs het strandpaviljoen de Marlijn, waar de leden van loopgroep Dokkum later in de middag een heerlijke maaltijd zouden genieten. Het parcours liep verder door de duinen en bossen op het eiland tot 9 km bleven de lopers op de 10.6 en 15 km op hetzelfde uitgezette parcours. Na 9 km kwam de splitsing waar de lopers op 10.6 km linksaf en die van de 15 km rechtdoor gingen. De lopers op de 15 km gingen nog een zwaar stukje tot aan de finish tegemoet.  De klim bij  de watertoren en nog enkele klimmetjes in de duinen moesten in dit slot genomen worden. Al met al nog een lastige laatste 3 km op de 15 km.

Klaas v/d Kooij ging voortvarend van start op de 10.6 km en liep een prima race. Hij kon zijn tempo goed vasthouden en ging als eerste over de finish bij het klassement mannen 55+ in de uitstekende tijd van 51.50 min. Klaas kon na afloop van de wedstrijd zijn eerste prijs bestaande uit een beker in ontvangt nemen.  Jilles Visser kwam als 2e clublid in deze categorie over de finish. In een tijd van 59.24 min werd hij vijfde in het klassement mannen 55+. Vlak achter Jilles liep Jan Rietberg. Deze loper van loopgroep Dokkum die alleen op donderdagavond traint maar toch over een uitstekende conditie schijnt te bezitten ging in een keurige tijd van 59.27 min over de finish.

Rommert Glazema, redelijk hersteld van wat gezondheidsproblemen, was niet ontevreden met zijn gelopen wedstrijd en bleef keurig onder het uur. Zijn finishtijd was 59.47 min.

Voor Nico Witteveen is het loopseizoen ook weer begonnen hij is in trainingsopbouw voor de 21.1 km op Ameland. Hij liep een gedegen wedstrijd en met een tijd van 1.01.15 uur ging hij over de finish.

In het klassement op de 10.6 km in de categorie mannen tot 50 was Henk Baas van de loopgroep als eerste binnen. Hij liep een goed opgebouwde race met een eindtijd van 53.11 min. Eén min na Henk  zou Sieger Jan Cuperus binnenkomen. Hij was rustig gestart, maar in het tweede gedeelte van de 10.6 m heeft hij een tempoversnelling ingezet en finishte in de tijd van 54.11min.

Jelle Pranger druk in training voor zijn tweede wintertriatlon liep een constant tempo en was niet helemaal tevreden met zijn eindtijd van 55.16 min. Alex Rozema heeft de trainingsarbeid ook weer opgepakt en kon tevreden zijn met zijn eindtijd van 56.08 min

De door een blessure geplaagde Sieds Talma deed het rustig aan. Hij heeft weinig meters in de benen maar ging in een keurige tijd van 57.04 min over de eindstreep.

Op de afstand van 15 km gingen 11 leden van loopgroep Dokkum van start. Onze supersnelle journalist Niek van der Molen kwam 4 tellen tekort om op het podium plaats te nemen. Volgend jaar sta je er op Niek. Hij liep uitstekende tijd van 1.04.18 uur. De altijd verassende Dedde de Jong was deze zaterdag ook weer in topvorm, met 1.07.33 uur ging hij over meet.

De in constante vorm zijnde Jaap Baalbergen liep strak tempo over de 15 km en met de eindtijd van 1.11. 40 was hij ook zeer tevreden. Henk Kamies was de eerste kilometers rustig begonnen en na het strand de rug te hebben toegekeerd werd er een tempoversnelling ingezet. Hierdoor werd menig loper ingehaald waaronder Roelof , Durk Gros en Tracy.  In een keurige eindtijd van 1.16.22 ging hij over de finish. Henk moest Peter Pranger net voor laten. Peter ook in prima vorm al vele meters in de benen voor de marathon van New York liep een tijd van 1.15.29 uur.

Twee loper van de loopgroep, Durk Gros en Tracy van der Ploeg, liepen de eerste kilometers gezamenlijk op. Tracy kreeg het moeilijk op het strand, de gladde ondergrond en de stevige wind speelde haar parten en ze moest Durk laten gaan. Durk kon goed het tempo vasthouden tot het 13 km punt daarna werd het zwaar en verloor hij nog iets aan snelheid. De eindtijd was 1.17.05 uur. Tracy herstelde prima en bleef in de buurt van Durk met de eindtijd 1.17.57 uur ging Tracy over de finish.

Roelof Elzinga had zijn race goed verdeeld. In een constant tempo werden de eerste 10 kilometers verwerkt in een tijd van 52.15. Voor de volgende 5 kilometers had Roelof 27.27 min nodig. Roelof had het even lastig bij het 12 km punt, maar herstelde goed voor de resterende 3 km. Roelof eindtijd kwam daardoor uit op 1.19.37. Jan Boon bleef de hele tijd bij Bauke Keekstra die na de 50 km van Windschoten het iets rustiger aandoet met zijn trainingsarbeid. Jan Boon liet Bauke de laatste meters nog even de hakken zien en was 9 seconden rapper dan Bauke. Eindtijden van beide heren, Jan 1.21.09 en Bauke 1.21.18. Theun Oenema had op Borkum een prima halve marathon gelopen en was vandaag ook niet ontevreden over zijn gelopen wedstrijd. De tijd die hij liep, 1.24.33, kon er ook prima mee door.

Na dat we gedoucht hadden en op het terras bij de kantine van de voetbalclub een hapje en drankje hadden genuttigd, prima verzorg door oud Dokkummer Jappie, werden er fietsen gehuurd en gingen we het eiland nog even verkennen. Een betere reisgids dan Peter Pranger kun je dan niet krijgen. Hij kent de meeste mooie plekjes van het eiland en liet ons dat dan ook zien. Een prachtige maar ook zware fietstocht, windkracht bijna storm waarvan het meeste tegen de wind in. Voor de meeste dan ook zwaarder dan de wedstrijd die we hadden gelopen. Het leek wel een ouderwetse trainingsdag die we nog van Hugo kennen.

Na prachtige plekjes, een duin welke op een krater leek en een vogelhut, te hebben bekeken werd de fietstocht voorgezet over de zeedijk. De tocht eindigde bij het Strandpaviljoen De Marlijn waar we overheerlijk hebben gegeten. Peter bedankt. Na de heerlijke maaltijd gingen we op de fiets naar de boot waar we nog een uurtje konden bekomen tijdens de overtocht van deze zeer geslaagde en prachtige loop- en fietsdag.

De onderstaande film geeft een impressie van de monnikenloop.

{youtube}XOSuj_jcxkk{/youtube}

Sportgroet Roelof