De 2-J’s naar de marathon van Berlijn

Op vrijdag 23 september vertrokken Jan Boon en Jaap Baalbergen van loopgroep Dokkum naar Berlijn om daar op zondag de 25e samen met bijna 41.000 atleten van 125 nationaliteiten onder belangstelling van meer dan een miljoen toeschouwers deel te nemen aan de 38ste Berlin marathon. Met een bus vol atleten vertrokken zij uit Winschoten. Na aankomst in Berlijn wordt een bezoek gebracht aan de sportbeurs en wordt het startnummer afgehaald op het voormalige vliegveld Tempelhof, waarna koers wordt gezet naar het hotel.

IMGP5415

Op zaterdag nemen Jan en Jaap deel aan de traditionele ontbijtloop. Vanaf het prachtige slot Charlottenburg vertrekken zo’n 10.000 lopers, waarvan sommigen prachtig uitgedost: Noren met vikinghelmen, Hawaianen in rieten rokjes en uiteraard ook Hollandse oranje pruiken. In een rustig tempo gaat het richting Olympisch stadion. ‘Zo over de atletiekbaan het stadion binnenlopen was zeer indrukwekkend’, aldus Jaap. ‘Je voelt je een echte atleet’.

DSCN4501

’s Middags was er voldoende tijd om de stad te bezoeken en de skaters aan te moedigen.

IMGP5438

Zondag was de grote dag, waarvoor maanden is getraind. Om 7.00 uur vertrokken beide lopers naar de startlocatie: der Platz der Republiek achter het Bundeskantzlerambt. Het is dan nog 6 graden, maar de berichten zijn goed: zonnig, een zwakke wind en een verwachte temperatuur van rond de 21 graden. Het is een prachtig gezicht; de tienduizenden lopers die staan opgesteld in der straße des 17 juni. ‘De sfeer was werkelijk fantastisch’, aldus Jan Boon die tussen een groep swingende Brazilianen stond. Om 9.00 uur klinkt het startschot en vertrekken de lopers uit de eerste startvakken. Jan en Jaap vertrekken om 9.10 uur in het tweede cohort. In een brede stroom gaat langs de Siegessäule die schittert in de zon. Hieronder volgend de belevenissen van de lopers.

Jaap: Ik sta ontspannen aan de start. Ik heb er echt zin in. Ik besluit op een tempo van 5.00 min/km te gaan lopen. De omstandigheden lijken gunstig om een aanval te doen op mijn p.r., gelopen in 2010 in Rotterdam, 3 uur en 45 minuten. Ik loop lekker relaxed en geniet van het publiek, de prachtige brede lanen met platanen en de schitterende gebouwen waar we langs lopen: de Reichsdag, de Fernsehturm en rathaus Schöneberg. Ook de bandjes die onderweg spelen veraangenamen het lopen. Na 1 uur en 47 minuten zit de eerste helft erop. Het lukt nog steeds prima het tempo vast te houden. Na de 25 km (2.07) wordt het al iets minder vanzelfsprekend en na de 30 km (2.33) begint de echte race. Ik merk om me heen dat bij steeds meer lopers het tempo wat afneemt en ook mijn benen worden zwaarder. Het 35 km-punt passeer ik net binnen de 3 uren (2.59) en na 40 km (3.24) loop ik eindelijk Unter den Linden op en zie ik de Brandenburger Tor. Nog 2 km het tempo vasthouden en het wordt een heel mooie tijd. Na 3 uur en 35 minuten passeer ik zeer voldaan de finish: een verbetering van mijn p.r. met 10 minuten en ook nog genoten van een schitterende marathon. Berlijn war super!

Jan: Ook ik sta ontspannen bij start, waarschijnlijk ook door die eerder genoemde Braziliaanse dames om mij heen. Sjonge, wat is dat volk druk en onrustig. Na zeven marathons van 4.04 t/m 4.20 gelopen te hebben, doe ik nog één poging om onder de 4 uur te lopen. Ik zoek daarom de pacer op met de ballon van 4 uur, deze jongeman heeft zich verkleedt als clown. Nu nog om te lachen, maar neem van mij aan : dat lachen vergaat je wel na 30 km…...

De eerste 10 km kan ik prima volgen. Echter de pacer heeft vriendjes mee die elke 3 km zijn bekertje water halen, waardoor hij tempo kan houden. Omdat ik wel wat vocht lust na iedere 3 a 4 km moet ik telkens die 100m goed maken, wat toch tijd en kracht kost. De volgende 10 km wijzigt mijn strategie : ik ga brutaal 100m voor Bassie lopen! Na elke waterpost kan ik gelijktijdig met hem verder! Ook van 20 tot 30 km gaat dit geweldig, echter het zonnetje welke we 3 maanden niet gezien hebben gaat nu opeens zijn best doen. Uitslover!

Dan bij 34 km wordt het toch zeer zwaar, mijn lichaam voelt aan als een Griekse staatsobligatie : brak, onbetrouwbaar en klaar om in te storten! Dit gebeurt dan ook na 36 km, met stukjes wandelen tot gevolg. Bij 39 km raap ik alle moed bijeen, want de laatste 3 km van mijn marathoncarrière gaan volgen : dus grote kerel zijn en tanden op elkaar. Na 4 uur en 13 minuten kom ik gesloopt, maar voldaan over de finish ! De oude vuistregel ging toch op : wat je in het begin teveel geeft, moet je op het eind 4-voudig inleveren. Vervolgens effe een hele liter bier naar binnen geslurp om daarna toch nog met een voldaan gevoel Berlijn te verlaten. Berlijn is dus voor een ieder aan te raden : geweldige brede, vlakke wegen, strakke organisatie, fantastisch publiek en Duits bier na afloop!

DSCN4515

Bij de heren werd een nieuw wereldrecord gelopen door Patrick Makau, die de marathon liep in 2.03.38 Haile Gebrselassie gaf na 36 kilometer op. Bij de dames won de 24-jarige Keniaanse Florence Kiplagat in 2.19.44.