Berenloop 2011

Om 12.00 uur klonk het startschot van de halve marathon voor de wedstrijdlopers. Vijf minuten later vertrokken de recreatieve lopers waaronder Reina Hes, Rommert Glazema en Jaap Baalbergen van de loopgroep. Jaap was redelijk voorin gestart en kon aardig tempo maken, Reina (vertrok pas na 15min) en Rommert zaten meer naar achteren in de lange stoet lopers.

Van West Terschelling gaat het over de verharde weg door Baaiduinen naar Midsland, waar veel toeschouwers de lopers aanmoedigden. Na dit dorp, net voor Formerum buigt de route af en door de duinen wordt er gekoerst richting strand. Het strand wordt door velen al seen lasting gedeelte beschouwd. Deze keer was het zand afwisselend stevig en dan weer behoorlijk rul. Jaap liep tot het strand in een tempo van 4.48 min/km en verloor maar weinig snelheid op het strand (4.50 min/km).

Berenloop_2011

Bij Paal 8 is er de beruchte klim bij de duinovergang, waarna de lange Longway de lopers weer naar West Terschelling voert. Staatsbosbeheer trakteerde de lopers via geluidsboxen op de klassieker ‘it’s a long way to Tipperary’. West Terschelling kwam daarentegen snel in zicht, voor Jaap, die zijn krachten goed had verdeeld, reden om nog even aan te zetten. Na 1 uur 40 minuten en 15 seconden ging hij over de finish. Reina ging prima op koers van start. De bedoeling was om 5.30 min op een km te lopen. Dit lukte tot het strand. Toen zakte het tempo naar 5.40 min. Dat was wel ingecalculeerd. Bij de verzorgingspost op 19 km ontstond er een klein lichamelijk ongemak, waardoor er een stop van ongeveer 10 min nodig was. Daarna heeft Reina de loop kunnen vervolgen, maar niet meer het goede tempo op kunnen pakken. Zij eindigde in een tijd van 2.06 en was daar gezien de omstandigheden nog redelijk tevreden mee.

Rommert Glazema vond zijn tempo en liep de race uit in 1 uur 52 minuten en 20 seconden.

Bij de finish ontvingen de lopers een medaille en een mooi functioneel shirt.

DSC01847_2

Na een heerlijke douche kon men een plekje bij de finish zoeken om de lopers van de hele marathon binnen te zien komen. Als eerste ging bij de mannen Jan Venhuizen over de finish in 2.32.50. Bij de vrouwen werd Mariska Kramer eerste in 2.54.08.