B(o)eren(kool)loop

Na maanden noeste arbeid als voorbereiding stond de jaarlijkse Berenloop op Terschelling voor 10 lopers van Loopgroep Dokkum op het programma. In het digitale tijdperk waar we momenteel in leven, vlogen de emails en de Whatsapps iedereen om de oren. Wie ging er rijden en daarmee onlosmakelijk samenhangend, wie kon er dan een bokbiertje drinken? Hoe laat gingen we vertrekken en wie reed met wie mee.

4 van onze lopers waren al op het prachtige Skylge, de overige 6 zouden zondagochtend vroeg vertrekken.

Zaterdagavond kreeg een ieder bericht dat de hele marathon afgelast werd. De weersomstandigheden en de voorspellingen lieten het de organisatie niet toe om op een verantwoorde manier de 42,195 km te volbrengen. Een bummer voor iedereen die hier maanden naar toe had getraind. En al helemaal voor een onbekende twitteraar, hij tweette dat hij zich vorig jaar had ingeschreven voor de marathon in New York, toen deze niet door ging had hij zijn pijlen gericht op de Berenloop dit jaar, maar ook die ging dit jaar niet door! Er werd unaniem besloten, dat overal waar deze loper naar toe gaat, gaan wij niet. Helaas weten we niet wie het is. Van onze loopgroep liep gelukkig iedereen de halve marathon, dus hier bleef de hoop op doorgang hoog.

Zondagochtend vroeg de wekker. Jan Boon fungeerde als taxichauffeur voor Femke en Afke en rond 07:45 werd de reis richting Harlingen ingezet. De organisatie van de Berenloop had al aangegeven dat zondagochtend voor 08:00 besloten zou worden of de halve marathon doorgang zou krijgen. De telefoons werden goed in de gaten en om 07:57 werd het verlossende tweetje de wereld in gestuurd: “De halve marathon is ook afgelast, ivm code geel”. En daar reden de drie musketiers, volledig klaar om te schitteren tijdens de loop, met een onbevredigend gevoel. En nu…

… gelukkig bestaat  www.hardloopkalender.nl en als snel werd er een alternatieve halve marathon gevonden. In Warmenhuizen (N-H) werd de jaarlijkse Boerenkoolloop georganiseerd door AV Nova. De start van de halve marathon was om 11:15 en inmiddels was het 08:15 in Leeuwarden. Voldoende tijd om rustig de dijk over te rijden en om nog wat in de buurt rond te kijken. Warmenhuizen blijkt op zondagochtend redelijk uitgestorven te zijn, dus de rit werd verlengd naar het nabijgelegen Schoorl. Hier kwam de jongensdroom van Jon Boon dan eindelijk uit. Bij de klimduin in Schoorl heeft hij dan eindelijk zijn ‘Meidenmarkt’ gehad (check: www.meidenmarkt.nl) als kleine jongen keek hij hier al naar uit, maar het is er nooit van gekomen.

Nu op deze spontane uitspatting werd toch zijn droom werkelijkheid.

Met een heerlijke kop koffie en een nog lekkerdere ‘gratis’ gevulde koek, kon de dag van deze drie lopers al niet meer stuk! Een korte stop bij het Bolletjescafe van Steven Rooks en toen werd het toch echt tijd om te inschrijven voor de Boerenkoolloop.

De Boerenkoolloop werd georganiseerd door AV Nova, de atletiekvereniging in Warmenhuizen. Een keurig complex met alle faciliteiten die een goede atletiekvereniging verdienen. De inschrijving verliep meer dan vlot, hoewel Jan Boon zich in eerste instantie voor de 5 kilometer jeugdloop had ingeschreven, kwam hij er al snel achter dat dit niet helemaal eerlijk zou zijn. De rode Pranger-Rosier-tenues werden uit de tas geplukt en de vochthuishouding in balans gebracht. Om 11:15 het startschot.

Femke en Afke hadden besloten om samen te gaan lopen. Voor Femke was het haar eerste halve marathon en de zenuwen kregen aardig de overhand. Ze had veel trainingskilometers gemaakt, maar zo’n eerste keer is toch altijd spannend. Afke die zoals altijd zeer slecht voorbereid aan de start staat, had het deze keer ook niet beter voor elkaar. Weinig kilometers en een slechte voorbereiding. Maar het kon de pret voor beide dames niet drukken. Met een stralende lach gingen ze van start en werd er een mooi tempo van 6:00 per kilometer aangehouden.

Het parkoers gaat door de dorpen Tuitjenhorn, Enigenburg en Warmenhuizen en verder over de rustige polderweg, één van de mooiste stukken van de monumentale Westfriesche Omringdijk. Vanaf deze dijk is er een uniek uitzicht over het omringende landschap. De halve marathon bestaat uit twee ronden over de dijk. De eerste 5 kilometer was met de kop in de wind, en die wind waaide behoorlijk. Slingerend over de dijk en zoekend naar brede ruggen, werden de eerste kilometers voortvarend gelopen. Daarna volgde de wind in de rug en werd de snelheid verhoogd. Voordat de dames het doorhadden zat het eerste rondje er al op.

Door de vele trainingskilometers ging het Femke goed af en had ze nog flink wat energie over. Afke daar in tegen had de training van afgelopen donderdag en de duinen van de Monnikenloop nog in de benen en begon de pijntjes aardig te voelen.

Het tweede rondje werd ingezet en daar waren aanzienlijk minder lopers. Zowel voor als achter was er geen kip op de dijk en wisselenden de dames het kopwerk af. Op het 16 kilometerpunt en met de wind in de rug is er besloten om los te gaan weken. Femke voelde zich opperbest en wilde de wind in de rug mee pakken voor een snellere tijd. Afke voelde de beentjes pijn doen en besloot met de wind in de rug het zelfde tempo te behouden. De laatste 5 kilometer werd separaat afgelegd, maar waren er niet minder mooi om.

Femke eindigde in een prachtige eerste halve marathon tijd van 2:09:42 En Afke eindigde een minuut later op 2:10:49.

Jan Boon had er zin in en had dan ook al snel een paar loopmaatjes gevonden. Kop over kop met grote kerels nogmaals over die winderige dijk. Hij genoot van zijn geboorteprovincie en zette een mooie tijd van 1:54:41 op de klok!

Met een loop in Noord Holland mag een bezoek aan de Zingende Wielen bij Den Oever dan ook niet ontbreken. Helaas was de tafel met het gehaakte kleedje bezet, maar de patat met kroket en bijbehorende bier  smaakte er niet minder om! Dus toch nog code geel op tafel !!

De dag die veelbelovend begon, wreed werd verstoord door een aanstormende code geel, maar spontaan werd ingevuld met nieuwe plannen, bleek meer dan uitmuntend te zijn uitgepakt! Zoals Femke, Jan als Afke kijken terug op een fantastische dag… Zoals Femke had prachtig verwoorde:”Had mijn 1e halve niet anders willen doen!!!!