Oudejaarsloop Marrum

Op zaterdag 28 december werd alweer de 36e Oudejaarsloop georganiseerd door VV. Marrum, SV Friesland, Dorpsbelang en Marheim. Een leuke loop, goed geregeld en mooi dicht bij. Alle ingrediënten om er met een aantal leden van de Loopgroep op uit te trekken.

Het was een prachtige zonnige dag, die ons zeker niet deed denken aan de tijd van het jaar. Er stond een redelijke straffe wind, maar dat weerhield onze Jan Boon er niet van om zijn korte broek aan te trekken.

Ook stonden Jilles Bijlstra en Klaas van der Kooij aan de start, beide herstellende.

Jilles had zijn zoon Jaap meegenomen, Jaap verdient de kost in warm gelegen oorden en was nu een aantal dagen thuis, hij wilde wel weer eens de benen strekken met zijn oude heer. Onze altijd goed gemutste Roelof Elzinga, die ook dit jaar weer een prachtig kerstpakket samengesteld heeft voor de leden van de Loopgroep, stond bij de start. En zoals altijd kan Jaap Baalbergen niet missen in het rijtje, maar deze keer was ook Henk Baas mee. Henk loopt niet heel vaak een wedstrijdje, maar als hij dan mee is heeft hij altijd plezier voor twee.

De dames waren dit jaar vertegenwoordigd door Reina Hes en Afke Woudstra. Ook was ons gastlid Tiny Wouda present en daarnaast nog een aantal oude leden van de Loopgroep. Al met al kunnen we wel zeggen dat we een goede opkomst hadden! 

De route van de Oudejaarsloop is niet bepaald spannend te noemen. De 5,4 kilometer is een ronde om het dorp Marrum, waarna deze door het weidse land van Ferwerderadeel gaat. Recht uit – Recht aan. De 10,8 km is twee keer deze ronde. Maar door de minimalistische opbouw van de route, blijft er des te meer over om van het landschap te genieten. Het weer zat mee en een ieder heeft op zijn en haar manier genoten van deze heerlijke loop.

Onze vliegensvlugge-vogel-vriend Jaap Baalbergen was goed van start en in zijn kielzog liep Jan Boon.

Deze wilde graag aanhaken bij Jaap, aangezien de korte broek redelijk koud was om de benen. Na twee kilometer was Jan opgewarmd en kon hij het tempo iets laten zakken. Henk, Roelof, Jilles, Reina en Afke gingen ook voortvarend van start.

Er werd nog flink gekeuveld over de kerst en wat te doen met Oud&Nieuw, maar ook het tempo lag op 5.40 per kilometer. Voor Afke aan de te hoge kant waardoor zij afzakte naar haar eigen tempo en daarna lekker kon genieten van de mooie loop.

Henk, Roelof en Reina schroefden het tempo nog wat verder op. Reina is na één ronde op snelheid ook haar eigen tempo gaan lopen.

Roelof en Henk hebben er samen nog even flink aan getrokken en kwamen beide rond het uur binnen na bijna 11 kilometer.

De heren op de 5,4 kilometer hebben ook goede meters gemaakt. Herstellende van een blessure of andere aanverwante zaken vergt altijd discipline om niet te veel van jezelf te vragen. Beide heren hebben dit verstandig opgepakt en hebben dan ook een keurige tijd weten neer te ztten. Jaap Bijlstra wist ook een prachtige tijd neer te zetten op deze afstand.

Na afloop was er warme snert en een lauwe douche en tegen inlevering van je startnummer kon er gekozen worden uit een bidon of mok van de Oudejaarsloop.

We kunnen terug kijken op een prachtige afsluiting van het loopjaar 2013! En wellicht brengt 2014 met het nieuwe loopcircuit nog meer reuring in de zaak!

Uitslagen 10.8 km

Jaap Baalbergen: 51:11
Jan Boon: 55:35
Henk Baas: 59:12
Roelof Elzinga: 1:00:10
Reina Hes: 1:03:47
Afke Woudstra: 1:07:38

Uitslagen 5.4 km

Jaap Bijlstra: 24:19
Klaas v d Kooij: 29:46
Jilles Bijlstra: 30:37