Een zonnige halve van Egmond

Zondagochtend 12 januari vertrokken Dedde de Jong en Jaap Baalbergen in alle vroegte richting Egmond aan Zee voor de befaamde Halve van Egmond. Het is al het vierde jaar op rij dat Dedde en Jaap samen aan deze echte winterklassieker deelnemen. Dedde heeft helemaal een rijke traditie met deze loop. Hij is de tel kwijt, maar het zal rond de twintig keer liggen dat hij deze tocht heeft volbracht. Soms onder gunstige omstandigheden, soms met bar winterweer.

Toen beide mannen over de afsluitdijk reden en het zonnetje heerlijk begon te schijnen leek het erop dat de weersomstandigheden deze keer gunstig zouden zijn. Zonder oponthoud kwamen Dedde en Jaap in Egmond aan den Hoef aan, waar de fietsen werden afgeladen. Tijdens het fietstochtje naar Egmond aan Zee werden de spieren een beetje losgetrapt. Aangekomen bij het sportterrein van Egmond was er voldoende tijd om in het zonnetje te genieten van een bakje koffie. In de kleedkamer verscheen nog een Dokkumer, Marco Eichhorn, waarmee even een praatje werd gemaakt. Het weer nodigde uit om wat langer in te lopen over het strand, voordat het startvak werd opgezocht.

Normaliter lopen beide mannen samen op en weten zij elkaar aan te sporen wat leidt tot een mooie eindtijd, zo rond de 1.42. Dit jaar had Dedde zich iets later opgegeven, waardoor hij niet in hetzelfde vak startte als Jaap en dus ook vier minuten later. Daarnaast had hij wat minder trainingsarbeid verricht door een blessure. Daarom werd besloten dat ieder zijn eigen race zou lopen. Om exact 12.45 uur ging Jaap van start en voor Dedde klonk het startschot om 12.49 uur. Allereerst volgt dan een rondje van drie kilometer door het dorp waarna men begint aan de zeven kilometer over het strand tot Castricum aan Zee. Van daar gaat het door de duinen weer terug.

Jaap begint redelijk rustig aan de loop en legt de eerste 3 kilometers door het dorp af in 14 minuut 30. Op het strand is er een smalle strook met stevig zand waar over gelopen kan worden, maar de opkomende vloed dwingt de lopers regelmatig het rulle zand in. Ook moet Jaap steeds lopers passeren om in het eigen tempo te kunnen lopen. Echt snel gaat het dan ook niet en er zijn 51 minuut 30 verstreken wanneer Jaap bij het 10 kilometerpunt bij Castricum het duin beklimt. Des te meer tijd is er om te genieten. Over het onverharde en overvolle pad gaat het terug richting Egmond. Het is een stuk warmer met de wind in de rug. Veel laveren en door de berm lopen. De natuur is hier prachtig. Na 1 uur en 39 minuten en 19 kilometer staat Jaap onder aan de bloedweg en begint hij aan de op een na laatste klim. Bij de vuurtoren nog een laatste klim en dan komt hij na 1 uur en 48 minuten over de finish. Geen supertijd, maar wel een heel mooie loop deze keer.

Dedde, die ook aan de 21km begon, startte met een opdracht; genieten van deze loop en het deze keer rustig aan te doen, wat niet makkelijk is. Het zit niet echt in mijn lijf om het rustig aan te doen, maar toch heb ik mij dat opgelegd om dit keer te luisteren naar mijn lichaam. De eerste kilometers gingen in 6 minuten/kilometer, daarna rond de 5.20 minuten op de kilometer, wat mij redelijk goed afging. Even stil te staan bij de verzorgingsposten om het nodige water sportdrank banaan en Squeesy tot mij te nemen. Over het strand kwam ik in linie te lopen in de lange sliert van mensen. In de duinen aangekomen zocht ik de rand van het pad, en ook in de berm was goed te lopen. Ook ik kwam bij de bloedweg aan daar moesten de laatste zware kilometers nog even worden overwonnen, wat ook redelijk goed ging. Het was wel zwaar maar ergens in mijn lichaam had ik nog wat ervaring over van wat er komen ging en zo kwam ik bij de finish aan in 1.57.10 wat ik zelf een redelijke tijd vindt, maar niet mijn beste tijd voor een halve marathon. Met een beetje meer training loop ik volgend loop ik volgend jaar weer samen op met Jaap.

Na een frisse douche fietsen de mannen nog even lekker uit, waarna de terugtocht met de auto wordt aanvaard. In de auto vraagt Jaap: ‘volgend jaar weer?’. ‘Tuurlijk’, antwoordt Dedde.