Loopgroepleden lopen prima in Tzum

Zaterdag werd voor de 30e keer de halve marathon van Tzum georganiseerd. Bij deze jubileum editie kreeg iedere deelnemer een bon bij de inschrijving waar men bij inlevering een gratis kop snert voor kon krijgen. Er kon op de volgende afstanden worden gelopen namelijk de halve marathon, de 16.1 km de 10.1 km, 5.5 km en 2.3 km. Voor de jongste deelnemers was er een afstand van 1.2 km.

Met een record van 380 deelnemers aan de start kun je als organisatie dan ook zeer tevreden zijn bij deze jubileumloop, die vorig jaar met veel slechtere weersomstandigheden te maken had. Op de 10.1 km gingen 123 lopers van start waarvan ook 3 leden van loopgroep Dokkum, namelijk Gerard Dam, Jan Boon en Roelof Elzinga. 

Met een koude en stevige tegenwind moesten de eerste 5 km worden aflegt. Het eerste stuk bestond uit een ronde door het dorp en daarna de kale vlakte op. Tijdens deze zware omstandigheden bleven liepen veel lopers in groepsverband om niet teveel energie te verspillen. Het tweede gedeelte van de 10 km was ging de lopers een stuk gemakkelijker af met de wind in de rug.

Gerard Dam was rustig gestart, maar kwam al gauw in zijn ritme. Hij is goed herstel van de marathon van New York en liep een solide race. Hij liep keurig onder de 50 minuten. Zijn eindtijd was 49:09 en werd hiermee 12e in de categorie Mannen 40+.

Jan Boon loopt de laatste weken goed en constant en was ook in Tzum in vorm. Hij kon ook zijn tempo vasthouden en verdeelde zijn krachten prima. Hij liep een keurig tijd van 52:03 en werd hiermee 19e in de categorie Mannen 40+.

De bovenbenen van Roelof Elzinga voelden nog zwaar aan na de pittige training op donderdagavond. Na 5 km waren de benen behoorlijk soepel liep hij de laatste 5 km op souplesse. Roelof haalde verscheidende lopers in en met een tevreden gevoel ging hij over de eindstreep in 52:46. Met deze tijd werd hij 12e in de categorie Mannen 50+.

De loop was wederom prima georganiseerd in Tzum door SV Friesland en VV Tzum.

Sportgroet Roelof