De Oerpolderloop, (g)een helse tocht door it Heidenskip

De leus van de Oerpolderloop was dit jaar niet van toepassing. Vorig jaar liep Jaap Baalbergen nog door harde wind en natte sneeuw. Die wind was er dit jaar ook, maar waaide uit een andere hoek en ging vergezeld van een heerlijk zonnetje. Dus kon er worden aangetreden in korte broek en korte mouwen bij een temperatuur van rond de 10 graden.

Ruim 220 lopers verschenen aan de start voor de 7 en de 14 kilometer. Jaap, die alle zes edities van de Oerpolderloop tot nu heeft gelopen, ging voor de lange afstand. Om 14.00 uur klonk het startschot.  De eerste vier kilometer richting Sudergoawei (Koudum-Workum) was de wind redelijk tegen. Jaap, nog fris, wist toch het tempo erin te houden en had 19 minuten nodig voor de eerste vier kilometers.  Op de volgende 2,5 kilometer over de parallelweg ging het pal tegen de wind in. Jaap liep in een groepje, deed af en toe kopwerk, maar kon soms ook even uit de wind lopen en zo de krachten wat sparen. Op het fietspad was de wind in de rug en kon het tempo nog iets omhoog naar 4.42 minuut de kilometer. Ervoer Jaap dit gedeelte in eerdere jaren als lang, nu ging het heel voortvarend en was de beleving heel anders. De 10 kilometers werden geklokt net onder de 47 minuten.

In de polder moest nog even 700 meter tegen de wind in geploegd worden, maar daarna was de wind weer in de rug en spoedig arriveerde Jaap bij de Heideskipsterdyk. Nog 1700 meter te gaan naar het dorp. Met een lichte versnelling aan het einde ging Jaap na 14.11 kilometers in een tijd van 1.06.28 over de finish. Toch weer vijf seconden sneller als vorig jaar. Hij werd 14e in de categorie M50. De bon voor de snert werd in het dorpshuis verzilverd, als was het nou niet echt weer voor snert. De geur was wel verleidelijk. Na een lekkere douche werd weer naar Dokkum gekoerst.