Monnikenloop 2014

Atletiek Vereniging Groningen heeft besloten om het in 2014 geheel anders aan te pakken. Voorheen was de Monnikenloop een jaarlijks terugkerend evenement in de herfstvakantie en onderdeel van vaste activiteiten van Loopgroep Dokkum.

De organisatie heeft besloten om de loop te verplaatsen naar het voorjaar en hiermee het seizoen op Schiermonnikoog te openen. 

De voornaamste reden voor het wijzigen van de datum naar het voorjaar is om meer lopers de gelegenheid te geven om langer te blijven op het eiland. Met een loop in de herfstvakantie was 90% van de accommodatie al bezet door toeristen en was er weinig ruimte voor lopers om langer te genieten van het eiland.

Een gewaagde keuze waar een ieder op voorhand zijn bedenkingen bij had. Maar de organisatie had het niet beter kunnen voorspellen. Met alleen de mogelijkheid voor voorinschrijving tot 4 weken voor aanvang van de loop, was er toch een deelname van ruim 900 lopers aan de start!

Omdat de Monnikenloop dit jaar geen onderdeel meer is van de activiteiten hadden een aantal leden toch besloten om naar Schier te komen. Jan Boon, Bauke Keekstra en Afke Woudstra liepen de 16,1 kilometer als voorbereiding op de halve marathon van Praag. Peter Pranger kon deze ‘thuiswedstrijd’ uiteraard niet laten lopen en ook Theun Oenema kon nog niet afscheid nemen van deze prachtige loop over het eiland.

Om 09:00 zat de auto vol en waren de lopers onderweg naar Lauwersoog. Daar waar anders de parkeerplaatsen tot aan de nok toe gevuld zijn, was er nu voldoende plaats voor de daggasten naar het eiland. Een lekkere bak koffie en de vertrouwde hardloperscake van Joke (=lees de vrouw van Theun) gingen er prima in en de 45 minuten waren dan ook zo voorbij!

In de bus en op naar VV de Monnik waar de lopers van Loopgroep Dokkum altijd gebruik van kunnen maken. Helaas was dat dit jaar ook anders en konden we hier, tot grote spijt, niet meer terecht. De organisatie had duidelijk te kennen gegeven dat lopers alleen nog maar in de sporthal terecht konden. Geen probleem, de tassen werden gepakt en de sporthal bezocht. Omkleden – eten – plasje – drinken en daar was het al weer bijna 11:30 en het startschot van de 10 Engelse Mijlen. Peter Pranger was al op het eiland en voegde zich bij de groep, ook hij ging voor de 16,1 kilometer. Theun die koos voor de 10 kilometer ging om 11:35 van start!

De Monnikenloop is zoals altijd een verraderlijke loop, het strand, de heuvels en de duinen hakken er toch altijd meer in dan de lopers verwachten. Jan Boon ging voorvarend van start en had geen specifiek doel voor ogen, hij wilde de kilometers maken voor Praag en als hij een snellere tijd kon neer zetten dan Peter Pranger was dit alleen maar mooi! Lange tijd heeft hij voor Peter gelopen, maar het venijn zit hem altijd in de staart. Jan kwam in een keurige tijd van 1:26:53 over de finish. Voor Peter was het een semithuiswedstrijd, ook hij kan altijd erg genieten van het prachtige eiland en wist dat Jan Boon hem op de hielen zat. Peter had op het laatst toch iets meer in de melk te brokkelen en kwam in een tijd van 1:26:13 over de finish.

Afke Woudstra wil in Praag graag de Halve Marathon onder de 2:00 gaan lopen. Er werd dan ook ingestoken op een 5:40 per kilometer. De eerste 3 kilometers was dit er onder, maar de intensieve trainingsarbeid van de afgelopen weken strooiden roet in het eten. Het tempo ging omhoog en werd later weer terug gepakt naar een 5:50 per kilometer. In een tijd van 1:33:48 kwam ze over de finish.

Bauke Keekstra is ook een Praag-Ganger en wilde op voorhand graag nog een 16 kilometer lopen. De insteek was om kilometers te maken en tijd als niet belangrijk te beschouwen. In een keurige tijd van 1:37:41 kwam Bauke over de finish. Trots op zijn prestatie om de 16 kilometer te volbrengen en om dit op eigen tempo te realiseren.

Theun Oenema koos voor de 10 kilometer en had dit niet beter kunnen kiezen. Daar waar de Mijlers een dikke bui op hun kregen, was Theun al over de finish. Theun wilde graag onder het uur lopen en dit is hem ook gelukt. In een tijd van 59:20 schreed hij over de finish, trots en voldaan op zijn prestatie.

Toen alle vijf de lopers over de finish waren bleek de accommodatie in de sporthal iets te klein te zijn. De lopers waren koud en moe en verlangenden naar een warme douche. Omdat Peter Pranger een vakantiehuisje op Schiermonnikoog heeft, werd aangeboden om hier te gaan douchen. Zo gezegd, zo gedaan en op naar vakantiepark De Monnik. Het was niet alleen een hete douche, maar ook een lekker bord groentesoep, krentenbollen, koffie, thee en als afsluiter een koud biertje wat er op tafel kwam! Al met al hadden de lopers het niet beter kunnen treffen, Peter en Betty: BEDANKT!

Rond 15:00 begon het zonnetje te schijnen en vertrokken de lopers richting het dorp waar nog een afzakkertje op het terras gedronken werd. Een kroketje mocht niet ontbreken en om 16:30 was het alweer tijd voor de boottocht terug naar de vaste wal.

Een prachtige dag, we hebben genoten!

Peter, Jan, Theun, Bauke en Afke.