Loopgroep Dokkum goed vertegenwoordigd op 25e Condensloop

5 april. Dit was zo'n dag waar je als loper van droomt. Een licht bewolkte lucht met kans op doorbrekende zon, windje kracht 3 uit het westen en 14 graden om elf uur. Dat belooft wat.

Zeven lopers vertokken van het Tolhuispark en bij Frl Campina voegden Durk en Henk Baas zich bij de groep. Jaap, de zoon van Jilles B, is tijdelijk terug uit Saoedi Arabië en had wel zin in een loopje Nederlands weer.

Met een totaal inschrijving rond 1500 lopers was de loop weer goed bezet, met de organisatie als vanouds, prima geregeld. We hoefden niet meer drie loodzware trappen op; de kantine aan de andere kant van het spoor werd gebruikt. Prima plekje met een extra tent voor het omkleden.

Tijdens het inlopen over het kilometerlange fabrieksterrein kwam de grote vraag naar boven: welke kleren moeten aan? Korte broek akkoord, maar lange mouw aan of uit? Het werd het laatste; alleen het PR-shirtje en gokken op de doorbrekende zon.

Sieger Jan vertrekt keurig om 12.00 uur als enige halve marathonneur. Dit was natuurlijk dé gelegenheid om iets te doen aan het loopcircuit. Hij voorspelt een voorzichtige 1 uur 55 min als eindtijd en heeft gekozen voor een wat warmere kledij.

De 10- km meute start tien minuten later met Dedde , Klaas, Jilles B, Roelof, Rommert, Durk en Henk . Dedde en Henk starten vlot en trekken Klaas en Durk mee.

Nog 5 min later vertrekt Jaap B voor zijn 5 km.

De eerste 3 km gaat soepeltjes, al blijken de bruggetjes rond Cammingaburen na de vijfde pittig in te werken op je bovenbenen. Rommert loopt als de donderdagtraining de kilometers rond 5 min 30, om wat over te houden voor de finale. Dat blijkt na al die bruggetjes geen overbodige luxe.

Eenmaal onder het spoor op de weg terug is het tijd voor het eindschot. Soepel zoeken naar een optimaal zweefmoment leidt tot een tempo rond 5 min per km. Om binnen te komen ruim onder 55 min. net achter Jilles en Roelof.

Daarvoor loopt Dedde een mooi tempo, net boven 13 km/uur.

Henk en Durk volgen op gepaste afstand. Na het 7 km punt speelt het verschil in kilo's mee, waardoor Henk uit kan lopen.

Durk wordt opnieuw verwikkeld in een onderlinge strijd. Hij wordt na een voortvarende start gaandeweg ingelopen door Klaas, die hem bijloopt kort voor de finish. Waarna Durk natuurlijk zoekt naar een eindversnelling en als eerste over de meet komt. Verliezen van een pensionado is nog te pijnlijk voor deze gedreven loper. Maar om dan geklopt te worden op nétto tijd..

We verzamelen, praten nog met wat bekenden , halen het zuivelpakket en verlaten tevreden het strijdtoneel.

En Sieger Jan? We hebben hem nét gemist toen we 1 uur 49 min na de start het strijdtoneel verlieten. Misschien toch teveel kleren aan?

Eindconclusie: een prima loop onder perfecte omstandigheden. Die houden we erin..

De tijden:

Sieger Jan 1:58:07

Dedde 46:15

Henk 49:43

Durk 51:26

Klaas 51:24

Jilles 53:11

Roelof 53:11

Rommert: 54:30

Jaap Bijlstra 23:50