Halve marathon Lauwersoog-Ulrum

Op zaterdag 26 juli vond alweer de 24e halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum plaats. Helaas werd deze loop vorig jaar door het te verwachten extreme onweer afgelast, anders was het dit jaar het vijfde lustrum geweest.

Dit jaar stonden er 269 lopers te wachten op het startschot. Voordat het zover was moesten eerst de startbewijzen in het Groningse Ollerom opgehaald worden. Dit dorp wat bestaat uit 1490 inwoners pakt altijd groots uit tijdens deze loop en met het beloofde mooie weer hadden zowel de lopers als bewoners van Ulrum er veel zin in. Met het startbewijs in da-pocket gingen Jaap Baalbergen, Jan Boon en Afke Woudstra in de Q-buzz richting Lauwersoog. Rond 12:45 kwamen de lopers van Loopgroep Dokkum aan en dit gaf nog een uur en 15 minuten de tijd om nog wat te eten, drinken en in te lopen. Het zonnetje brak lichtjes door en genietend op een bankje was het zomaar 14:00.

In verband met het voorspelde warme weer, waren de meeste lopers luchtig gekleed. Maar deze vlieger ging niet voor iedereen op. Lange tights en lange mouwen, zelfs met +25C⁰ stonden aan de startlijn. De Dokkumers waren meer dan luchtig, de zomeroutfits waren uit de kast gehaald en Afke had haar zomerse jurkje aangetrokken. Het Fryslân jurkje, die speciaal aangeschaft was voor de halve marathon van Praag, durfde ze niet helemaal aan in het naburige Groningen.

Klokslag 14:00 klonk het startschot en met dit aantal deelnemers was iedereen snel vertrokken over de matten. De eerste twee kilometer van deze loop kan men beter schrappen. De start is bij het visrestaurant Schierzicht en gaat vervolgens richting het eind van de haven om daarna weer terug te keren naar visrestaurant Schierzicht. Er is geen loper te vinden die blij wordt van dit stuk, maar om tot een precieze 21.100 meter te komen, is het niet anders en doet iedereen het braaf.

Na 1 kilometer maakte Moeder Natuur gelijk even flink duidelijk wie vandaag de baas zou zijn. Zij dus! Op de terugweg naar het restaurant en hiermee het enige stukje met de wind in de rug werd het gelijk al flink warm, het was dan ook een verademing dat de lopers na 2 kilometer een stukje tegen de wind in hadden. Dit was van korte duur want al snel werd de afslag richting het Booze Wijf genomen en gingen de lopers richting het Lauwersmeer.

Het stuk via het Lauwersmeer naar Zoutkamp kan gezien worden als saai en oneindig, de lopers van Loopgroep Dokkum vinden het altijd prachtig. Er staan voldoende mensen langs de route en iedereen gunt de lopers een aanmoedigend woord of een flink applaus. De eerste 14 kilometer gingen dan ook snel voorbij, maar hierna kwam er bij een ieder de klad er flink in. Jaap die altijd een strakke tijd neer zet op een halve marathon, moest vanaf het 14 kilometer punt toch licht inleveren. Ook Jan en Afke kregen het zwaar vlak voor het pittoreske Zoutkamp. Gelukkig waren er onderweg meer dan voldoende waterposten inclusief sponzen en konden alle lopers zich om de 3 kilometer weer even opfrissen met een verkoelende plens water.

Heel Zoutkamp was uitgelopen om de  lopers aan te moedigen. Onder luid geklapt en gejoel  lieten de lopers het dorp achter zich liggen en stonden er 16 gelopen kilometers op de klok. Nog 5 te gaan.

Na Zoutkamp werden we midden in de rimboe nog aangemoedigd door 6 inheemse trommelaars die hier elk jaar weer staan. Het tempo zakte verder bij Jan en Afke, daar waar ze de eerste kilometers een strakke 5:50 liepen, was dit nu gemiddeld rond de 6:30. Met name het pauzeren bij de waterposten heeft deze lopers een hoop tijd gekost, maar opgeven was geen optie. Het verloren vocht moest worden aangevuld en de lichamen gekoeld anders zou de finish niet gehaald worden. Met geen tijdsdoel meer voor ogen liepen ze samen richting finish. In het mooie Ulrum was Jan de officieuze eerste loper met ontbloot bovenlijf en ontving hiervoor een eerste prijs. Afke ging er een paar honderd meter verder op met de officieuze eerste prijs voor de Miss-Wet-T-shirt. 10 puberale Ulrumse jongeren met grote tuinslang lieten deze buitenkans niet onbenut om deze dame van onder tot boven vol te blabberen met koud water. Eindelijk vermaak in Ulrum !!  Afke liet deze welkome douche gelaten  toe. Een prijs is een prijs zou ik zeggen……

Met een droge tong op de natte schoenen kwamen Jan en Afke in een tijd van 2.11.14 en 2.11.17 over de finish. Vervolgens uithijgen op de “Brink” van Ulrum. Tussen de bietenploeg en de aardappelrooiers van de plaatselijke mechanisatie!!!

Jaap eindigde ondanks de hitte in een prachtige tijd van 1.44.06. Een geweldige prestatie!

Na afloop was er uiteraard sportdrank, sinaasappels en bananen en konden alle lopers bijkomen van de warmte. De Drie Musketiers uit Dokkum hebben nog een vet visje gehaald in Lauwersoog. Omdat we niet konden douchen in Ulrum stonken wij nog meer dan die vis, dus waren we uit de wind aan een tafeltje gaan zitten. Daarna met een goed en voldaan gevoel teruggekeerd naar Dokkum. Volgend jaar zijn ze zeker weer van de partij, want bij de 25e editie zal er groots uitgepakt worden. Hopelijk dan een lekker koel briesje om betere tijden te lopen.