Loopgroep Dokkum goed vertegenwoordigd bij Damwaldrin

Bij de voor de 8e editie van de Damwaldrin in Damwoude waren onder de deelnemers 11 leden van de Loopgroep Dokkum. Er kon op 3 afstanden gestart worden, namelijk de 5, 10, en 16.1 km. 3 leden kozen voor de 16.1 km en de andere 8 gingen van start op de 10 km.

Met een deelnemersveld van 49 lopers op de 16.1 km, waaronder Dedde de Jong, Durk Gros en Klaas van der Zee van de Loopgroep Dokkum, was Dedde als eerste van de Loopgroep over de streep in een prima tijd van 1:15:02. Hij was met deze tijd 11e op deze afstand. Durk Gros en Klaas van der Zee hadden het lastiger. De laatste 4 km waren zwaar voor de beide lopers. De eindtijd van Durk was 1:28:12 en Klaas kwam na 1:33:40 over de finish.

Op de 10 km wilden Afke Woudstra en Gerard Dam hun pr aanscherpen. Afke moest 53:00 lopen en Gerard onder de 45:00. Het startschot klonk om 11:15 voor de 103 deelnemers waaronder de overgebleven 8 van onze loopgroep. Het was warm weer met weinig wind. De omstandigheden waren pittig voor de atleten. Gerard Dam liep de eerste km in het spoor van Jaap Visser, maar kon het tempo van Jaap niet bijbenen. Jaap bleef keurig onder de 45:00 hij finishte namelijk in 44:25 en werd met deze tijd 11e in het 10 km klassement. Gerard ging een minuut later onder het finishdoek door in een tijd van 45:30. Gerard liep een halve minuut boven zijn pr, maar deze zal binnenkort gebroken worden. Rob Pestman liep een verdienstelijke 10 km. Hij ging in 47:57 over de streep.

Het was de vraag of de Admiraliteitsdagen in Dokkum invloed zou hebben op de prestaties van de overige loopgroepleden. Ondanks dat het voor Peter Pranger behoorlijk laat geworden was en het vocht goed smaakte liep Peter een prima wedstrijd. Met Afke op kop en Roelof en Peter in het kielzog gingen ze gezamenlijk van start. Na een kilometer of drie moest Afke afhaken en ging in haar eigen tempo verder. Het tweetal Roelof en Peter bleven tot de eerste verzorgingspost op het 5 km punt bij elkaar. Daarna plaatste Peter een versnelling welke Roelof niet kon beantwoorden. Zo gingen beide lopers in hun tempo op weg naar de finish. Met 53:30 voor Peter en 54:12 voor Roelof konden beide lopers tevreden terugzien op een goed opgebouwde race over 10 km. Helaas voor Afke zat het weer niet mee maar het pr komt in zicht. Afke heeft lekker getraind in de zomermaanden en bij betere omstandigheden gaat het zeker lukken. Nu kwam Afke in 54:53 min onder het finishdoek door.

Voor Jilles Visser en Frits de Jager was het ook een pittige loop. Ondanks het mooie parcours rondom Damwoude, met prachtig paden door het buitenveld, was het afzien voor beide veteranen. De tempowisselingen van Frits maakte het voor Jilles niet eenvoudiger. Frits ging voortvarend van start, maar kon door zijn tempowisselingen uiteindelijk niet in het spoor van Jilles blijven. Jilles bleef zo constant mogelijk lopen en had een tijd van 58:03. Frits kwam na 59:54 over de finish.

De familie van der Ploeg was ook goed vertegenwoordigd. De dochters waren ingezet bij de verzorgingsposten en gastlid Tracy kwam in actie op de 5 km. Ze had een tijd van 26:13.

Voor de deelnemers was het goed vertoeven bij de Damwaldrin, vanwege het mooie parcours en de prima organisatie. De opbrengst van de loop ging naar een goed doel en deelnemers gingen naar huis met een bolchrysant.

Sportgroet Roelof