Lopen over de Haak

Zevenhonderd hardlopers mochten de Haak om Leeuwarden zondag 14 december inwijden tijdens een eenmalige loop. Namens loopgroep Dokkum gaven Klaas van der Kooij, Jan Boon en Jaap Baalbergen acte de presence. Klaas en Jaap hadden daags ervoor nog op Ameland gelopen tijdens de adventurerun.

Aangekomen in Leeuwarden werd het startnummer opgehaald bij het projectbureau van de Haak, waarna de startlocatie werd opgezocht. De start was in het Margaretha Zelle aquaduct waar Jan Kooistra al met zijn microfoon stond te galmen. Om exact elf uur klinkt het startschot en rennen de lopers het aquaduct uit over het maagdelijke asfalt. Het treintje naar Sneek toetert als groet naar alle lopers. Door de weilanden gaat het tegen de wind in richting verkeersknooppunt Werpsterhoek. Het is lekker fris, de lucht is strak blauw en het zonnetje schijnt. De lopers van de 6 kilometer slaan halverwege linksaf, door een opening in de vangrail en lopen op de andere weghelft weer terug. Klaas, Jan en Jaap lopen de 13 kilometers en keren verderop. Met de wind in de rug en aan de rechterhand de skyline van Leeuwarden gaat het weer terug.

De lopers van loopgroep Dokkum lopen in elkaars kielzog. Na 1 uur 3 minuten en 33 seconden finisht Jaap. Jan Boon volgt 23 seconden later en Klaas klokt 1.06.08 Het sporthorloge geeft 12,4 kilometers aan. Wat is hier aan de hand? Navraag bij Leeuwarden Vrij-baan leert dat het aquaduct bij Ritsmasyl in de loop is komen te vervallen. Hierdoor was de 6 kilometer ook korter; slechts 4,7 kilometer. Maar daarover niet getreurd. Bij de finish werd de mannen als herinnering aan deze loop een mooie medaille omgehangen en de punten voor het loopcircuit zijn weer binnen. Het idee om over een weg te lopen waar straks de auto’s overheen razen is nog wel het meest bijzondere aan deze loop. Tevreden keren de mannen weer huiswaarts.