Oudejaarsloop Marrum 27 december 2014

Na een week van geestelijke verdieping, familierelaties, exquise gerechten en uitmuntende dranken komt Marrum altijd als een medicijn voor alle lichamelijke gevolgen van deze overdaad. En dat onder een uitstekend gesternte van een pittig zuidoost windje, droog weer met winterse trekjes en een temperatuur van een graad of vier. Rond half twaalf waren er zeven loopgroepleden aan het opwarmen, met verschillende doelstellingen. Wel allemaal op de 10 km. Er was een mooie opkomst met veel 10 km-lopers. Toch een gevolg van de kerstdagen?

Jan Kooistra schoot ons om 12.05 weg in een rustig begintempo, omdat er veel mensen tegelijk het B-weggetje richting Wanswert op gaan, maar allé, dat past ons wel. Jaap Baalbergen liep met Dedde voorin het pak. De vele kilometers wedstrijdritme doen toch wat met Jaap. Hoe hij zo'n bocht aansnijdt verraadt enige gedrevenheid. En Dedde? Zo snel dat fotograaf Janke hem gemist heeft.

Henk Baas pakte ook een flink tempo op. Die is duidelijk bezig met het verkennen van onvermoede grenzen. We zijn benieuwd waar dat heen gaat. Zijn eindtijd van 50.28 past niet meer bij de voorzichtige trainingschema's op donderdag.

Roelof Elzinga en Eeltje Wiersma volgden met Jan Wiersema in het kielzog in een tempo van net meer dan 5 min. per kilometer. Achteraf bleken Roelof en Eeltje dat het beste vol te houden getuige hun eindtijd van 51:39 min. Jan zal grif in de 65+ groep nog hoge ogen gooien.

Femke, Klaas en Rommert kozen een tempo dat paste bij de zuidoosten wind schuin op kop; gestrekte loop met gematigde afzet en korte stukjes op kop. Het stukje naar Hallum vroeg om iets meer vaart maar dat stoorde niet in het minst.

Een koppel brandganzen vond het gedoe maar niks. Dan heb je je oog laten vallen op een mals stukje boerengras en dan komt er een horde hardlopers voorbij. Allemaal onrust. Maar wel een mooi gezicht.

Op weg naar Wanswert liepen ze zo van groep naar groep in een strak eigen tempo, tot het afslagpunt in Wanswert terug naar Marrum. Ondanks het lange rechte stuk is er onderweg genoeg te zien in het landschap. Oude kreken markeren het vlakke land met mooie bruggetjes. De toch monumentale boerderijen rondom verraden een vruchtbaar kleilandschap, waar vroeger goed is verdiend en waarschijnlijk nu nog wel. Wij liepen met de aantrekkende wind schuin in de rug. Dat vroeg om meer paslengte voor een groter zweefmoment. Femke pakte het tempo, wat moest leiden tot een laatste verbetering van haar persoonlijk record op de tien dit jaar. Zou het lukken? Onderweg werd veelvuldig GPS-apparatuur geraadpleegd door Klaas en Femke. En met een gangetje van 11,5 km per uur kon er niet veel meer mis gaan.

Of toch? Haperde het tempo iets, wellicht omdat we de waterposten hadden genegeerd? Dan komt het voordeel van lopen in een groep naar voren. Dat maakt onvermoede krachten los, die bestand blijken tegen het valse plat van de Marrumer terp. We hielden het tempo vlak onder aanmoediging van Henk Baas, die eerder was gefinishd. Met een mooi eindschot werd de meet geslecht in 54 minuten en een beetje. Chapeau voor Femke. Dit belooft veel voor 2015.

Uitslagen 10 km

Dedde 45:54 16e
Jaap 46:56 18e
Henk 50:28 30e
Roelof 51:39 37e
Eeltje 51:39 38e

Jan W 52:50 42e
Femke 54:26 51e
Rommert 54:27 52e
Klaas 54:29 53e
Tiny 49:43 6e
Jacob vd Ploeg 39,10 3e 35+

Uitslagen 21 km

Auke Postma 1:31:20
Anke Wierenga 2:08:30 Laatste met lof

rrr 29 dec 2014