halve van egmond

Hallo loopvrienden

 

Zondag11 januari was het weer zover: de halve marathon van Egmond.

Wij, Jaap baalbergen en Dedde de Jong waren weer samen afgereisd om hieraan deel te nemen, zoals we de laatste jaren gewend zijn. De Halve van Egmond  is uitgegroeid toch één van onze favorieten die niet op het programma mag ontbreken.

De rit ernaar toe was gezellig, we hebben onze strategie even doorgenomen en gespeculeerd wat onze eindtijd zou worden met deze harde wind. Want dat het een stormachtige editie zou worden, dat stond wel vast. De auto parkeren we in Egmond aan de Hoef, waar de fietsen worden afgeladen zodat we de spieren kunnen opwarmen in de laatste kilometers naar Egmond aan Zee.

 

We gingen eerst even een bakje doen daar in de kantine van sportvereniging VV Egmondia en daarna even een rondje door de sporthal. Wat een mensen daar!  Het begint nou toch te kriebelen.

We krijgen te horen dat de wedstrijd een half uurtje later begint. Inmiddels zijn wij al omgekleed in looptenue. Jaap zei: ‘’we kunnen wel even inlopen en het strand verkennen’’. Nou dat was al effe bikkelen. Bij de strandovergang werden we compleet gezandstraald, de mond vol knarsende zanddeeltjes. Het strand was breed genoeg en schuim waaide vanuit zee richting duinen. Na een poseersessie met een woeste zee als achtergrond dribbelden we weer terug naar de kleedkamer.

Bij de start was het een drukte van belang. Maar liefst 17.000 deelnemers en heel veel toeschouwers kwamen af op de 43e editie van dit loopevenement.

 

Verslag Dedde: We werden afgeschoten en daar ging ik, de eerste kilometers ging goed en ik kon al vrij gauw het ritme pakken op de route door het dorp. Op het strand  hadden we een stevige zijwind vanuit zee, maar ik kon die goed trotseren. De meeste mensen liepen op de vloedlijn en ik aan de duinkant zodat ik wat in de luwte liep. Bij Bakkum aangekomen zat ik goed op schema en al mijn kilometertijden zaten tussen 4.45-5.15 min/km. Ik ging na 51.14 min op 10.5 km het duin over bij Bakkum.

Altijd een moeilijke klus met die hoogteverschillen. De laatste kilometers blijven het zwaarst, met name de Bloedweg op, waar flink geklommen moet worden. Richting het dorp gaat het gevoel toch meespelen om te gaan wandelen nu de wind stevig in het gezicht komt. Gelukkig had ik  toch het eindpunt in zicht; de boulevard, de finish, hehe... ik ben er toch. In 1.45 56 gefinisht. Ik voelde me toch nog redelijk fit. De trainingen van de laatste tijd op de maandagen en donderdagen hebben hun vruchten afgeworpen, met dank aan de trainers. Bij de finish zag ik Jaap, ik zat vlak achter hem. Hij  was een minuut eerder gestart in het startvak voor mij. Samen zijn we terug gelopen naar de kleedruimtes.

 

Verslag Jaap: Door de gure wind was ik aardig verkleumd door het wachten aan de start. Het was dan ook eerst rustig warmlopen door het dorp en het ritme pakken. Dat laatste valt nog niet mee op het overvolle parcours. Na 3,5 kilometer gaan we het strand op. Hier moet weer een keuze gemaakt worden; links van het lange lint aan lopers lijkt het zand vrij rul, aan de rechterzijde van de stoet lopers ligt de zee en veel schuim. Ik kies voor de zeezijde. In de stoet kun je niet je eigen tempo lopen, dus je moet wel de zijkanten opzoeken. Het gaat redelijk goed al heb ik na een paar kilometers wel natte voeten. Maar goed, dat hoort erbij. De wind is niet ongunstig, een beetje in de rug. De ondergrond is redelijk stevig, dus het loopt wel goed. De eerste vijf km loop ik in 24,21 minuten, de tweede vijf in 26,05 minuten en het keerpunt bij Bakkum op 10,5 passeer ik in 52,05 minuten. Nu via de duinen terug met de wind wat meer tegen. Ik loop eigenlijk nog best ontspannen en de derde vijf kilometers leg ik af in 26,24 minuten. Na het 15 kilometerpunt wordt het parcours wat vlakker, is de ondergrond verhard en is de rook wat meer ruimte. Van kilometer 15 naar 20 gaat in 25, 30 minuten. Dan heb ik de klim op de Bloedweg al achter de kiezen. Met de tanden op elkaar nog die lange laatste kilometer en dan kom ik na 1.46.27 over de finish. Ik zie Dedde ook finishen. Nadat ons een mooie medaille wordt omgehangen hebben we nog voldoende puf over om rustig terug te dribbelen, voortgestuwd door de wind. Het was weer een geweldige ervaring.

 

Na even gedoucht te hebben, onder koude douchen fietsen we rustig naar de auto. Onderweg zijn we nog even bij de zingende wielen aangewipt en hebben daar een boerenomelet genuttigd en nog wat nagepraat over de wedstrijd.

Nadat we het eten op hadden zijn we voldaan richting huis teruggegereden.

Onze dag was in één woord ‘’GEWELDIG’’ ,een echte aanrader!  

 

Groetjes Dedde en Jaap