Siepelloop Menaam geen loop voor doetjes..

Op 28 februari 2015 om kwart voor tien vertrokken Klaas vdZ, Roelof, Reina en Rommert naar camping Schatzenburg bij Menaldum  voor een 10 mijlsloop, als voorbereiding voor de Boni.

Het weer was stralend en fris doch winderig. Met een windkracht 5 in de wâlden heb je bij Menaam toch echt wel wat te verstouwen.

Na ons ingeschreven te hebben en de nodige bekenden te hebben gesproken werd het toch echt tijd om naar de start te gaan. Kledingdiscussie was er niet: jasje aan voor RDL-tempo’s.

Jan Kooistra gaf nog wat routeaanwijzingen en schoot ons af, op weg naar de eerste “siepel”, die van Dronrijp. De loop is dus niet genoemd naar de plaatselijk perfect geteelde uien, maar naar de luxe torens van de omringende dorpen; geschenken van vooraanstaande geslachten uit de late renaissance in dit toen zeer welvarende landbouwgebied. Het heet nog “de gouden driehoek” en er zitten nog steeds zeer welvarende melkveehouderijfamilies met een foktraditie. Soms wat slijtende glorie, maar vooruit, wij liepen dus door Dronrijp.

Buiten het dorp ging de 16,3 km route richting het v Harinxmakanaal met het spoor op de achtergrond richting siepel twee, die van Deinum. Wie kent niet het lied “en yn Deinum stiet in sipel op é toer….”enz. Hier kregen we een windkrachtje 6 zijwind, wat de lopers dwong in een eigen, passend tempo.

Roelof en Klaas trokken een gaatje in een mooi tempo, Rommert en Reina trokken hun eigen plan met als motto: het gaat om de duur..

Toen we het kanaal bereikten volgde een voordewinds rak van zo’n 5 km tot aan de brug bij Deinum. Het dorpgezicht is hier geweldig op een rij voorname patriciërswoningen met de oude dorpsterp met toren op de achtergrond.

We sloegen met siepel drie, Marssum, in het vizier linksaf richting Dronrijp bij de snelweg langs. Een zeer pittig stukje, waar de eerste lopers van de 21 km ons achterhaalden. Na een tunneltje onder de snelweg door ging de route via Menaam weer naar de camping, en de finish, en de warme bouillon. Kijk naar de foto’s om de geleverde inspanning in te schatten. Dit zijn kilometers die over drie weken “fertúten dogge” . Voldaan evalueerden wij in de C5 van Klaas deze loop. Pittig, maar mooi parcours.

Rommert, 1 maart 2015

De tijden:

16,3 km

Daan vd Geest 1.07.44 eerste
Roelof 1.29.17 vijfde mannen 50+
Klaas vd Zee 1.29.17 zesde mannen 50+
Rommert 1.35.22 zesde mannen 60+
Reina 1.36.30 vijfde vrouwen 55+

21,2 km

Tiny Wouda 1.51.33 eerste vrouwen 60+
Thony 1.43.15 vijfde mannen40+

10 km

Anke Wierenga 55.43 eerste vrouwen 60+

Per saldo levert Loopgroep Dokkum eo lopers die onder zware omstandigheden op niveau presteren.