De ‘Slach om ‘e Mar’

Burgum 18 april 2015
Eindtijd: beiden 11km in 56.25, de nr. 25/26 van de 99 lopers.
De ‘Slach om ‘e Mar’ is een prestatieloop in het Friese Burgum. Letterlijk vertaald betekent ‘Slach om ‘e Mar’ zoiets als ‘een rondje om het meer’. Er is namelijk een officiële halve marathon uitgezet in het landelijke gebied rondom het Bergumermeer.
Zo begint de Home-pagina van de website van deze loop. Het was prachtig weer en de zon scheen volop. Roelof en Klaas vd Z vertrokken met z’n tweeën richting Burgum. Reina had vrijdag afgemeld en zaterdagmiddag toen we terug kwamen van de loop lazen we op de mail waarom zij niet mee was gegaan. Heel erg jammer allemaal en de vreugde van de ochtend werd zo op de middag aardig getemperd.
Na het aanmelden voor de 11km en het omkleden in de sporthal liepen we naar de start in het centrum van Burgum.

Vele lopers liepen zich warm en trokken hun spieren los. De meeste lopers komen uit de buurt van Burgum. Toch jammer dat er niet meer bekenden waren uit Dokkum en omgeving. Een prachtige loop en zo dichtbij huis. Voor het startschot van 11uur vertelde de organisatie dat ook dit jaar weer voor een goed doel werd gelopen. Het goede doel is de organisatie Educaided. Deze organisatie zorgt ervoor dat er basisscholen gebouwd worden in o.a. Kenia, compleet met lesboeken en al het materiaal wat nodig is om goed onderwijs te geven.

Na het schot gingen we meteen goed van start met een gemiddelde snelheid van 5.1 per km… We vroegen ons af of we eerst ook naar de 5.3 of 5.4 moesten. We besloten om door te gaan en zien wel waar het schip strandt. Gelukkig strandde het schip na de eindstreep ☺.

Veel tijd om ons heen te kijken hadden we niet maar wat we zagen was van een prachtige route. Gelukkig dat het droog weer was, want er zaten wel stukken bij over zandpaden met holen en gaten. Je moest toch ook wel goed uitkijken waar je liep. Na zo’n 4km sloegen de groenen/halve marathon rechtsaf, dit betrof maar een paar lopers. Het merendeel liep rechtdoor voor de 11km.

De laatste paar kilometers losten wij elkaar op kop af om de snelheid vast te kunnen houden. Zo liepen we richting finish. De laatste 400m werd gelopen met het snot voor de neus. Eenmaal over de streep moesten we dan ook even bijkomen. Maar na een gekregen flesje AA-Drink waren we weer snel bij de pinken en bij het inleveren van het startnummer kregen we ook nog een sûkerbôle mee naar huis. Na een heerlijke douche reden we voldaan naar huis. Wat gaan we vanmiddag doen, nu BeQuick uit speelt en we dus niet naar het voetbalveld kunnen, vroegen wij ons af. Beiden kwamen we tot de conclusie dat de vrouwen thuis vast en zeker wel voor een invulling zouden gaan zorgen.

Ook de catering was goed verzorgd.

Loopgroeten van

Roelof en Klaas