Zwolse Halve marathon

Op zaterdag 13 juni 2015 hebben Jaap Baalbergen en Jan Boon de halve marathon te Zwolle gelopen. Deze klassieker staat bij beide heren hoog in het vaandel. Mooi parkoers door de prachtige oude binnenstad, gezellige muziek en een prima organisatie. En lopen in de avonduren geeft een bijzondere draai aan deze loop.

In Dokkum was het bij vertrek nog bewolkt en frisjes met 16°C, maar gedurende de rit verscheen er steeds meer blauw aan de lucht en bleef het kwik oplopen tot 22°C in Zwolle, met iedereen badend in de zon!! De hemdjes tegen onderkoeling voor het laatste deel konden in de auto blijven. Na ophalen startnummers hebben we eerst de start van de 4EM bekeken. Op deze afstand liepen 4000 man mee, zeer populair dus. Na een rustige warming up mochten wij ook om 20.15 uur van start.

Jan Boon : Na de bekende eerste 3km van start naar de binnenstad met de nodige draaien en viaducten kon ik de eerste ronde van 6 km aanvangen. De kunst in Zwolle is de eerste twee rondes de rust en kalmte te bewaren. De temperatuur is dat nog niet uitnodigend om te gaan rammen en knallen. Rustig doortrekken, de “diesel” rustig laten opwarmen en van de vele (exotische) muziekbandjes onderweg genieten. Na deze twee ronden bij ronde drie het tempo flink opgeschroefd. De temperatuur daalde al, de schemering daalde over deze Hanzestad neer. En een mooie bus opgezocht die 5.11 min/km liep. Het ging mij halverwege deze ronde niet hard genoeg, dus er voorbij!! Maar de laatste kilometer zijn enkel klinkers, en deze ondergrond ben je na drie ronden wel zat. De dikke minuut winst in de derde ronde (t.o.v. van die eerste twee) leverde uiteindelijk een mooie eindtijd op van 1.51.43. Kapot, maar dik tevreden! Ook voor volgend jaar voor herhaling vatbaar. En bij 3 graden (en 3 kilo) minder moet een tijd onder de 1.50 haalbaar zijn. Daar gaan we voor in 2016, nieuwe ronden, nieuwe kansen!!!
Jaap Baalbergen: Bij het inlopen merkte ik dat ik nog stijf in de benen was van de wadlooptocht van vrijdag, maar na een paar opwarmrondjes warmden de spieren op, kwam er iets van souplesse terug en zag ik de halve marathon weer zitten. Ik meende me te herinneren van twee jaar terug dat er twee ronden rond het centrum werden gelopen, maar toen ik na de eerste ronde wat ging rekenen moest ik dat idee toch even bijstellen; het zijn toch echt drie ronden van 6,2 km met een ‘aanloop’ van 2,5 km. Even de knop omzetten. Die eerste ronde van 6,2 km ging eigenlijk best goed (31.03 min) en ook de tweede ronde kon ik het tempo redelijk goed vasthouden (31.47 min). Langs de hele route staat publiek. Dat is echt fantastisch en op verschillende punten is er muziek. Er is dus voldoende zien en te beleven onderweg. Er waren voldoende drinkposten en sponzen om het hoofd koel te houden. Tja en toen kwam die derde ronde, die ik moest afleggen met een lichte kramp in de kuiten. Zo’n gevoel dat je hebt op de laatste kilometers van de hele marathon. Het tempo maar iets naar beneden bijstellen en dan lukt het wel. Voor de laatste ronde van 6,2 km had ik 32,52 minuten nodig. Daarmee eindigde ik in een tijd van 1.48.02 Niet mijn beste tijd, maar desondanks keerde ik tevreden huiswaarts. Wel met een goed voornemen om, wanneer ik volgend jaar weer meeloop, de dag ervoor rust te nemen.