Trainingsdag Ameland 2015 Loopgroep Dokkum

Op zaterdag 26 september werd de trainingsdag georganiseerd op en naar Ameland. Het ging in de vorm van een combinatie Wadlopen en hardlopen over het strand. Tussen 1200 en 12.30 uur was het verzamelen bij de uitvalslocatie voetbalvereniging Be Quick. Snel wat handjes schudden met gastleden en vervolgens verdelen over de auto’s. Het 18 personen kwamen we aan bij Holwerd om daar te starten.

Jaap Baalbergen en Klaas van de Kooij waren niet alleen “onze gidsen” maar ook die van vele anderen. Het leek wel of iedereen nog deze voorlaatste maand (eind oktober sluit het seizoen) nog over het Wad wilde.

Klaas gaf wat uitleg over het Wadlopen en veiligheidsregels en vervolgens ging een groep van ongeveer 45 mensen vrolijk het slijk in.

De weergoden waren ons prima gezind. Een bijna wolkenloze hemel en, wat bijzonder is, bijna géén wind. De temperatuur van 15 graden voelde dan ook bijna als 15 graden. Na een paar tussenstops, inclusief uitleg over het wel en wee op het Wad, kwamen we bij de 1e diepere geul. Kleine Jilles Bijlsma werd in de buurt van Jan Boon gezet zodat hij Jilles altijd nog kon reden van een mogelijke verdrinkingsdood. Dit bleek allemaal niet nodig. Het water kwam bij Jilles tot half buik hoogte en de stroming duwde hem zeker niet om.

Het mooie van Wadlopen is dat je de Eilanden al héél lang ziet maar er niet dichterbij komt. Je kunt nu eenmaal niet de kortste route (zoals wij bij lopen juist leren) kiezen. Dus dat was even wennen.

Maar na 3 ½ uur was er weer vaste wal onder de voeten. Nu even naar de Noordzee lopen om daar te wassen in het grootste bad van Nederland en vervolgens om te kleden voor de strandloop. Velen van ons wisselden alleen van sokken en schoen omdat de rest nog prima voldeed voor hardlopen onder deze weersomstandigheden.

Het een beetje rugwind ging het als groep negen kilometer over het strand. Om de groep bijeen te houden werd er af en toe gewacht totdat iedereen weer samen was. De naam “trainingsdag” werd dus ook gezien als een sociale dag samen. De trainer probeerde nog de lopers die stonden te wachten op achterblijvers te overtuigen dat even wat armspierentraining een mooie tijdvulling was. Maar “dat” was echt te véél voor een “Trainingsdag”. Kortom; plezier genoeg!

Op de GPS werd de juiste strandopgang gevonden voor het afsluiten diner. In een restaurant werd nog lekker gegeten en gedronken om 21.00 uur weer de pier te staan voor de terugreis met de veerboot “de Zeehond”. Tot slot had de firma Wagenborg nog voor enkelen van ons een verrassing in petto. Er was maar één betaalunit voor het betalen van de parkeerkaart beschikbaar en tot slot weigerden alle 3 slagbomen open te gaan. Misschien was dit de wraak van Wagenborg omdat wij niet met hun veer meevoeren. Na een 15 minuten vertraging was er toch een monteur in geslaagd de “Wadgasten” weer “Landrotten” te laten worden. Terug naar Dokkum en volgens ieder weer zijns weegs.