Wielentrail, pittig blijvertje

13 november 2017

Lionitas Leeuwarden komt met 13 km trail. 

Na de Berenloop werd het tijd voor een rustige duurloop en enthousiast gemaakt door Jaap B. tijdens de ledenvergadering van Loopgroep Dokkum toog ik zondagmorgen naar de Groene Ster. Onder het gesternte van een lichte doch stoppende motregen boven Ryptsjerk met 3 graden op de teller beloofde het een aangename tocht te worden. Weliswaar geen douche nadien, maar met wat vervangende kledij moet dat toch kunnen. Het programma beloofde een pittig parcours met soep na. En dus werden we om 11.15 uur, na de jeugd, weggeschoten door Jan K.

    

Binnen 200 m was er filevorming, waarschijnlijk als gevolg van de poging van veel lopers de voeten droog te houden. Helaas, geen beginnen aan op de bermen van de bosslootjes in het park. Jacob van der Ploeg bleef dit voor, door direct voor de prijzen te gaan in een ervaren kopgroep.  Klaas K. en Dick waren ook van de partij voor hun weekend - RDL. Boven het Lauwersmeergebied regende het wel en hier waarschijnlijk niet. Dan is de keuze niet moeilijk...

    

    

Eenmaal op de steviger schelpenpaadjes en bospaden lukte het om in een stabiele pas te komen in een tempo van rond 5.30 min. per km. Dat ging goed tot aan km 5, waarna we langs de spoorlijn richting Cammingaburen liepen. Een door Schotse Hooglanders bevolkt ruig terrein met onegale paadjes, heuveltjes en drabbige doorgangen. De comfortzone werd verlaten voor een zoeken naar het juiste pad en kijken naar flarden weglint. Wat je bent zelf verantwoordelijk voor de goede richting... Het tempo zakte richting 6.20 min/km. Na een forse heuvelpartij, waarbovenop Janke de nodige ellende fotografeerde, vervolgden we glibberend onze weg naar begaanbaarder paden voor de laatste 4 km richting finish.

        Het begon weer te motregenen, wat de pret totaal niet drukte. Eenmaal nat en smerig kan dat het plezier van een begaanbaar pad niet meer drukken. De laatste kilometer hielp Jan mee met zijn opbeurende finish-talk . Dat hielp ons niet door de bak bagger van 30 meter op een bermstuk waar niemand omheen kon. Grapje van de parcoursmeester waarschijnlijk. Dus op naar de eindstreep met de schoenen vol drek en een voldaan gevoel.

Trailen is inderdaad verrassend, afwisselend en goed voor het weerstandsvermogen. Maar reken nóóit op een vervanging voor je wekelijkse Rustige DuurLoop. Dit is hard werken met een verrassende douchepartij na afloop. 

    

Maar volgend jaar zijn er meer van de Loopgroep!

Tijden:

Jacob 56.34 4e plaats
Rommert 1.21.12
Klaas 1.37.40
Dick 1.42.13

Deelnemers: 147 man, 74 vrouw, 43 jeugd.

Rommert