Ronde over Ried, nazomeren in december...


(Anke Peterson onderweg naar Schalsum)

Op zaterdag 3 december werd voor de 37 ste en laatste keer de Ronde van Ried gelopen onder perfecte omstandigheden. Zonnig weer na een nachtvorst, temperatuur tussen 5 en 10 graden, dus kortebroekenweer. Jaap Baalbergen en Rommert waren vroegtijdig vertrokken naar Franeker over de Sintrale as.

Dankzij een zeer filosofisch gedicht van Nynke Laverman sloegen we pas af na het aquaduct. Achteraf de slimste route, zodat we nog tijd hadden voor koffie, een praatje met bekenden. Ed Velderman was er al voor zijn 17 km. Jaap en Rommert besloten 12 km te lopen. Je kunt ook teveel doen nietwaar?

Na de start vertrok Jaap in een strak tempo rond 4,50 min per km, om als vierde 50-plusser binnen te komen in 56.15 min. Dat is een 10 km-tijd van 47 min. Helaas was hij al binnen voordat fotograaf Valk de bakens had verzet naar Schalsum.... Geen foto deze keer, Jaap.

Ed ging in een groepje met o.a. Sjouke Touber via Dongjum richting Tzummarum over de nét nieuwe brug. Waarschijnlijk was die nieuwbouw de reden om af te zien van een 21 km-traject.

Dat deerde Ed niet, die in een "49 min op de 10 km tempo" finishte als achtste in 1.24.09. En alweer hield de knie het.

Rommert vertrok met het doel een 10 km - tijd te lopen rond 55 minuten. Dat komt overeen met 5.30 per km. Het was lopen over bekend terrein, als je uit Minnertsga komt.  Mooi geploegde klei-akkers, strak groene weilanden met overal spitse torens en molens aan de horizon, met- of zonder sipel op é toer. Genieten dus.

Tot Dongjum was de opwarmtijd. Daar sloegen we af richting Boer, waar de 9 km afboog voor een tochtje binnendoor. Wij liepen in een beheerst tempo door tot in Ried, waar we met warm water achter de kiezen opmaakten voor de tweede helft, via Peins, onderdoorgang snelweg en Schalsum naar de finish bij sportpark Franeker.

Met een eindtijd van 1.05.54 en iets te voorzichtige eerste helft was het doel bereikt. Lekker lopen met vijf en een halve minuut per kilometer én een zesde plaats 60 plus.

Volgend jaar ligt er een nieuwe uitdaging en wil men een route uitzetten door de Elfstedenwijk met natuurgebied, Hitzummerbinnenpad en dus een andere kant van de Ster van de Elfsteden Franeker. In die omgeving wordt weinig hard gelopen en er zijn mooie routes uit te zetten. Het wordt dan de Albert Heijn Sint Nicolaasloop op dezelfde zaterdag en starttijden maar met andere afstanden.

Tijden 17 km:

Rob Vijver 1.02.39 1e
Ed 1.24.09 8e
Anke P. 1.42 1e vr66+

Tijden 12 km:

Aatze Kuperus 51.35 1e
Jaap B 56.15 4e m50+
Rommert 1.05.54 6e m60+

rrr 5 dec 2016