Ameland Adventurerun 2016

Op zaterdag 17 december gingen Femke, Jan en Pieter naar Ameland om bij de 13e Adventurerun de 10 en de 21,1 km te lopen.

Jan en Femke hadden de boot van 10.30u. De weersvoorspellingen waren redelijk (beetje zon), echter de bewolking was zeer dik. Beetje kil en somber zelfs. Op de boot was het zeer druk, veel zenuwachtige 10-kilometerlopers die voor het eerst dit kunstje gingen doen. En wij kijken volledig ontspannen naar een aflevering van kabouter Plop, ja we zaten in de kinderhoek, aan de chocomel want helaas, de koffie machine had het begeven........

Op het eiland hadden we op de pier gelukkig een heuse monteursbus van Pranger-Rosier tot onze beschikking. We zouden al genoeg kilometers gaan maken dus probeerden we elke extra kilometer uit te sparen. Dus de zware tassen tussen de waterpomptangen en buizen gemikt en op naar Nes!

Daar waren wij via Hinke de Vries (Loopgroep Hugo) uitgenodigd in de woning/kantoor van Hellema Notarissen om daar ons op de wedstrijd voor te bereiden. En daar was ook heerlijk warm douchewater, welke er natuurlijk niet zou zijn in de sporthal is. Althans: niet op het moment dat wij finishen…

Ontvangst bij Huize Hellema was warm en hartelijk. Zelfgemaakte pompoensoep, kerstkrans, koffie, de start/finish op kruipafstand............kortom top geregeld.

Ons gastlid Gerard Dam liepen we daar ook tegen het lijf, hij ging de 10 km doen.

Toch voelde het een beetje als Ajax-supporters in een bomvolle Kuip om hier zo te zitten. Beetje gedeisd gehouden dus. Daarom ook maar een neutraal shirt aan gedaan om opwinding te voorkomen. Nadat de 10km-lopers naar de start gingen zijn wij ons ook rustig gaan omkleden. Toch maar korte broek, want wind was er niet.

Pieter ging met de boot van 09.30, samen met zijn vriendin en nog een stel. De dames hebben de 5km gelopen en Pieter de 10 km. Zij verbleven een nachtje in hotel Noordsee, dus rustig omkleden en achteraf lekker douchen.

Pieter 10km tijd: 49.53:

Het weer was prima, het grote startveld(rond de 1900) minder. We starten halverwege het veld en konden niet echt wegkomen. Tot het strand was het lastig om je eigen tempo te lopen. Dit zorgde ervoor dat hij op het 6km punt ver boven zijn geplande tijd liep, gelukkig heeft hij de laatste 4 km nog behoorlijk kunnen versnellen zodat hij toch nog net onder de 50 min. binnenkwam. Een goede training om sterk te eindigen, maar niet een loop om je race lekker op te bouwen.

Na afloop erg gezellig geborreld in het Nes café en de dag zo leuk afgesloten. Zondagochtend zijn we met de 10.30 boot weer richting Dokkum vertrokken. Een gezellige en leuke loop, maar niet geschikt om een PR te lopen:-)

Jan 21.1 km tijd 1.55.58:

Bij de start eerst maar Femke en Hinke opgezocht. Met Femke vorige week prima getraind, dus wellicht zouden we bij elkaar kunnen blijven.

Na het startschot eerst effe door het dorp, en dan de duinen en bos in. Vuilniszak omgehouden, eerst dat goddelijke lijf maar op temperuur laten komen. Na 3 km het eerste stuk strand: lopen we op de vloedlijn of niet? Toch maar bovenin.

  

Na 5 km waren we nog samen, echter Jan liep teveel met de handrem erop. Femke kijkt al wat moeilijk en Hinke liep wat te roggelen en kuchen. En praatte ook niet onderweg: een slecht voorteken voor de rest van de loop. Dus bovenop de klim toch afscheid genomen. Vervolgens plan B ingezet: Laten vallen op afdalingen en daarna herstellen.

De 10km-klok gaf 57 minuten aan. Ff rekenen: Nog meer gas dus om onder de 2 uur te eindigen. Het lichaam voelde goed dus: Gas!! Vervolgens veel ingehaald. Op de lange winderige dijk veel kopwerk gedaan. Jan voelde zich sterk. Bij aankomst in dorp niet gek laten maken door de muziek. Want we moesten nog 3 km. Veraderlijk.

Gesloopt kwam Jan over de finish met een onverwachte eindtijd van 1.55.58!!! Dik tevreden. De inhaalacties (met tempoversnellingen) hebben hun uitwerking niet gemist.

Femke 21.1km Tijd: 2.14.40:

De eerste kilometers lukte het goed om samen met Jan en Hinke te lopen, het voelde erg goed maar ik wilde toch eerst kijken hoe het strand erbij zou liggen...... Het strand op en ik besluit om meteen de vloedlijn op te zoeken, wat harde ondergrond en een zwak windje in de rug dat moet te doen zijn. Het eerste deel strand ging aardig vlot, en ik besluit om het volgende lange stuk strand op dezelfde manier te lopen. Dit ging beter als bij de Berenloop, maar het was hier wel wat te warm in de lange broek (shit had Jan toch gelijk met zijn korte broek!).

Na het strand de oversteek naar de andere kant, even de rust pakken voor het lange (saaie) stuk tegen de wind langs de dijk. Maar opeens begint het hoofd te bonzen, de maag krimpt ineen en de benen raken leeg....... SHIT...... wat nu? (heeft mijn dochter me toch aangestoken met de griep, sluimerend onder de leden.....).  Geen hulppost, dan maar wat drinken uit eigen fles.......effe wandelen......weer wat hardlopen....maar nee het is over en uit.

Na wat rust en als noodoplossing de gel van Frits maar geprobeerd, met het idee "baat het niet, schaad het niet" toch het lopen maar weer opgepakt…...... Na het tempo omlaag te hebben geschroefd van 5.30-5.45 naar 6.15-6.30 en een groepje te hebben gevonden die ongeveer dat tempo liep, lukte het om de loop uit te lopen. Ondertussen boos en balend van iets wat een hele goede afloop had moeten hebben.................Met de klok op 2 uur 14, geen tijd om over naar huis te schrijven maar wel weer een flink leermoment rijker.........