De tweede Wielentrailrun

Op zondag 11 november verzamelden zich 477 lopers voor de tweede Wielen(spoorzoek)trailrun georganiseerd door Lionitas uit Leeuwarden. Rob en Jaap B. lopen de 14 km en Ed gaat voor de 24 km. Het is zwaar bewolkt, er staat een stevige wind uit het zuiden, af en toe motregent het een beetje, maar verder is het droog. Dat geldt niet voor de ondergrond die zacht is door de regen die de nacht ervoor overvloedig is gevallen. Dat is echter de charme van het trailrunnen; het is net alsof je over een hoogpolig tapijt loopt.

Om 11.15 gaat Ed in een klein groepje van start en Rob en Jaap starten 5 minuten later in een veel grotere groep. Over graspaden gaat het in oostelijke richting. Als snel komt de kopgroep aan op een open veld. Links hangen slingers aan de takken en de kopgroep buigt af in westelijke richting. Dat kan niet goed zijn en dat klopt. De slingers zijn van de 1 km kidsrun. Omkeren en in noordoostelijke richting. Dat loopt dood op de Grote Wielen. Verder naar achteren ontdekt een lopen een lint bij het hek. Deze kant op! Over het hek allemaal. De voorste lopers worden zenuwachtig, ze zijn hun koppositie kwijt. Een snelle tijd zit blijkbaar toch in het DNA van iedere hardloper. Een loper glijdt uit op het gladde beton bij het hek. Kalm aan jongens!

       wielentrail

Op naar het tunneltje onder de E10 door. De eerste verzorgingspost met water en winegums. Aan de andere kant van de weg gaat het verder, om Aquazoo heen richting golfbaan. Een pijl naar links en dus slaat Jaap met een groepje linksaf. Er wordt geroepen en gefloten. Deze kant op! Rob volgt de groep rechtdoor. Blijkbaar is er ook een pijl die kant op. Een paar honderd meter verder voegt Jaap met z’n groepje weer in de grote groep in. Via schelpenpaadjes en modderige graspaden wordt de Nije Merjedobbe gerond, dan via een smal paadje door een rietkraag langs de Lytse Wielen en vervolgens via bospaadjes weer richting tunneltje voor de laatste 2 kilometers van de loop.

Jaap liep in een mooi constant tempo van rond de 5 min/km en kwam uit op een gemiddelde van 11,8 km/u.

Belangrijker is natuurlijk het genieten van lopen door de natuur en dat zat ook goed.

Jaap