Rob's solo marathon sept. '20

  1. Sportief gezien het jaar van niet zo heel erg veel. Geen Frysman, geen triatlon in Slovenië en ook een marathon in het najaar zit er helaas niet in. Maar gelukkig is iedereen in mijn omgeving en ik zelf gezond. De sporten die we doen, hardlopen, fietsen en zwemmen, kunnen we grotendeels blijven doen. Marije en ik werken beide in sectoren die vooralsnog weinig corona impact kennen. Dus er wordt niet geklaagd, we prijzen ons gelukkig en we focussen ons op de dingen die wel kunnen.

In september op de dag dat de Triatlon in Slovenië gepland stond lag ik ’s ochtends om 8 uur in de Dokkumer grachten om de ½triatlon solo te proberen. Dat ging eigenlijk best heel goed, dus ook dit jaar nog een marathon lopen spookte al een tijdje door mijn hoofd. Dus…. route gepland, datum geprikt. Let’s Go!

                     ROB marathon dec2020

13 december 2020. Kinderen bij oma gebracht en om 9 uur start ik vanuit huis, richting Ternaard. Ik heb geen streeftijd, maar ik wil vlak lopen met een negatieve split. Dat wilde me tot op heden nooit lukken. Het is, geheel in de stijl van 2020, Oud Hollands klote weer. Het regent niet, maar het is koud en zo vochtig dat je toch nat wordt. In Ternaard, na ca 7 km, is de eerste verzorgingspost Marije staat klaar met een nieuw gelletje en wat drinken.

Van Ternaard door naar Oosternijkerk. Ik heb op de kale klei vlakten schuin tegen de wind. Gek genoeg heb ik het zelf warm genoeg, maar mijn handen worden zo koud dat ze pijn doen en ik ze niet goed meer kan bewegen. In Oosternijkerk (ca 13km) voorziet Marije me van een nieuw gelletje en een koekje.

Door naar Anjum. De route blijft onveranderd saai, vlak en guur. In Anjum even bijtanken met een banaan en nieuwe gelletjes en door naar Oostmahorn. Mijn handen worden weer wat warmer en vlak voor Oostmahorn is het halverwege punt. 1:45:25 en ik voel me nog op en top fit. Het tempo kan wel wat omhoog.

Van Oostmahorn via Ezumazijl naar Dokkumer Nieuwe Zeilen. Langs de dijken en het Lauwermeer wordt de route wat leuker. De mooie natuur zorgt voor wat afleiding.  Voor ik het weet kom ik alweer in Dokkumer Nieuwe Zeilen aan, waar Marije (wat een topper) me van nieuw voedsel en drinken voorziet. Ruim 30 km gelopen en het gaat nog steeds voorspoedig.           Nu nog via het Jaachpaad terug naar huis. Ik krijg bij Ee en de oude steenfabriek bij Oostrum nog wat eten en drinken.

Het blijft soepel gaan. Ik heb geen pijntjes en ik kan het tempo mooi constant houden. Na 3:29:15 zitten de 42,2 km er op.  Even snel rekenen; de eerste HM in 1:45:25 en de tweede in 1:43:50. HOPPA!!

De ambiance is toch wel wat anders dan bij een wedstrijd en zo nu en dan is het eenzaam en saai, maar direct na de inspanning thuis in de stoel kunnen ploffen heeft ook wel wat.           Ik hoop voor iedereen dat 2021 topjaar wordt. Tot die tijd, als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!