Loopgroep Dokkum e.o. bestaat sinds september 1986

Het begon allemaal met een groepje hardlopers, die op 28 juli 1986 aan de Elfstedenestafetteloop had meegedaan. De hardlopers organiseerden op 28 augustus 1986 een reuniebijeenkomst en op het programma stond onder anderen het bespreken van eventuele toekomstplannen. Tijdens deze bijeenkomst werd een soort organisatiecomité samengesteld, bestaande uit Jan Wiersema, Jelte de Jager en Jan Bakker. Door dit comité werd besloten om met de groep eenmaal per week te gaan trainen, op de donderdagavond onder leiding van Louw Katsma. In eerste instantie waren deze trainingen vooral bedoeld ter voorbereiding op de Elfstedenestafetteloop van het volgende jaar en eventuele trimlopen en prestatielopen. De eerste training werd gehouden op donderdagavond 18 september 1986 om 19:45 uur.


boven van links naar rechts: Thijs Zijlstra, Jan Rietberg, Harke Ydema,
Koos Hoekema, Joop Ludema, Ymte Osinga en Jaap Oosterveld
onder van links naar rechts: Jan Bakker, Piet Wiersema, Louw Katsma (trainer)
Theo Duinstra, Jelte de Jager en Jan Wiersema

 

In maart 1988 komt er een sponsorcontract met Pranger-Rosier Installaties B.V. uit Dokkum.

Loopgroep Dokkum e.o. neemt deel aan allerlei evenementen én vooral de Elfstedenestafetteloop is ieder jaar weer een grott succes. In 1988 neemt Loopgroep Dokkum e.o. voor het eerst met twee ploegen deel, met als resultaat een 4e en 9e plaats in een deelnemersveld van ruim 100 ploegen!

Op de ledenvergadering van maart 1989 wordt besloten dat het nodig is het aantal toegestane leden uit te breiden tot 25 leden. Ook enkele dames krijgen nu de mogelijkheid om lid te worden. Op de vergadering komt het bestuur met de verheugende mededeling dat sponsor Pranger-Rosier een twee termijn van sponsoring aan wil gaan. Het sponsorcontract met Pranger-Rosier wordt in 1990 opnieuw verlengd en een complete set nieuwe sportkleding wordt aan de club gepresenteerd en overhandigd.

 

boven van links naar rechts: Jan Rietberg, Klaas van der Kooij, Jaap Oosterveld,
Jelte de Jager, ?, Jan Wijnia, Theo (jarenlang trainer), Theo Duinstra,
Harke Ydema, Ymte Osinga
onder van links naar rechts: Joop Ludema, Jan de Boer, Haaye van der Ploeg,
Peter de Vries, Koos Hoekema, Thijs Zijlstra, Jan Wiersema

 

In 1993 wordt de eerste Ploegentijdloop georganiseerd in Dokkum. Hier lopen een kleine tachtig lopers aan mee. Er wordt gelopen over een afstand van 13,2 kilometer. Dankzij de uitstekende samenwerking van wielervereniging Otto Ebbens, S.V. Friesland en de Atletiek vereniging Dokkum is dit een groot succes. Een jaar later lopen 15 ploegen de (dan inmiddels) 14 kilometer mee. De Pranger-Rosier ploegentijdloop is met dit jaar meer dan 270 deelnemers uitgegroeid tot een groot evenement. Dit jaar werd ook de eerste Lauwersland Marathon georganiseerd.

Naast deelname aan de Elfstedenestafette neemt Loopgroep Dokkum e.o. jaarlijks deel aan een loop buiten Friesland. Zo werd in 2007 Omloop van Grolloo en in 2008 de Mit'n Kanderrun in Zuidhorn gelopen.


 


Groepsfoto voor de Omloop van Grolloo '07Groepsfoto na de Mit'n Kanderrun te Zuidhorn '08

25-jarig jubileum

Zaterdag 18 juni 2011 vierde de loopgroep in de kantine van voetbalvereniging Be Quick het 25-jarig bestaan. In een feestelijke en gezellige sfeer haalden de ongeveer 50 aanwezige leden en oud-leden die dag herinneringen op. Voorzitter Theun Oenema heette iedereen van harte welkom in zijn openingswoord. Om aan te geven hoe lang de club al bestaat vroeg hij zich onder meer af hoe veel paar schoenen in al die jaren zijn versleten en hoeveel liters douchegel is gebruikt. ‘s Ochtends zat de stemming er meteen al goed in door de vele smakelijke anekdotes die enige oud-leden wisten te vertellen. De ochtend werd afgesloten met naar keus een ploegentijdloop of een wandeltocht. De zorgen vooraf over het mogelijk regenachtige weer bleken gelukkig niet nodig te zijn geweest. Op een klein buitje na bleef het droog tijdens dit sportieve gedeelte van het programma. Na het douchen werd er geborreld waarna er aangeschoven kon worden voor de lunch. Na het eten werd het jubileumboek gepresenteerd door drie van de vier samenstellers. Het rijk geïllustreerde en kleurrijke boek werd door de aanwezigen enthousiast onthaald. Sponsor Peter Pranger memoreerde in een korte toespraak aan het belang van de club.

De loopgroep mag trots zijn op de onderlinge saamhorigheid, de contacten die er zijn gelegd en op de sportieve prestaties. De middag werd afgesloten met een woord van dank van voorzitter Theun Oenema. Zijn constatering dat we kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag werd door alle aanwezigen voluit gedeeld. De dag werd 's avonds afgesloten met een diner voor leden en hun partners. De foto's van deze dag zijn geplaatst in dit webalbum.