PR voor Jaap Baalbergen bij Holterbergloop oktober 2008


Zaterdag liep Jaap Baalbergen uit Dokkum een nieuw PR op de 10 EM tijdens de
Diepe Hel Holterbergloop. Met prima weersomstandigheden en een prachtig parcours was het genieten voor de meer dan 1500 deelnemers. Het is een pittig parcours met een hoogteverschil vanaf de start bij de Holterbergloop tot de top van deze beklimming van wel 10%.Jaap ging rustig van start om zijn krachten bij deze beklimming goed te verdelen. Hij kwam na 8,67 km door in een tijd van 40:36 en passeerde het 10 km punt in een tijd van 47:00 min. De laatste 4 kilometers gingen bergafwaarts en Jaap kon daardoor nog een tempoverhoging plaatsen en met een tijd van 1:14:33 min kwam hij over de finish. Voor Jaap was dit een persoonlijk record op deze afstand van 16,1 km en tevens 3 minuten sneller dan de vorige editie van deze loop.
Klaas van der Kooij uit Damwoude liep ook een prima race. Hij verdeelde zijn krachten ook prima om bergopwaarts niet voluit te gaan, maar het tweede gedeelte van de afstand snelheid te verhogen. Klaas kwam door op de 10 km in 50 min en zijn eindtijd was 1:19:33 min.
De dames Reina Hes en Thea van der Meulen beide uit Dokkum waren naar Franeker vertrokken om een afstand te lopen van 14,5 km als voorbereiding op de halve marathon van Terschelling. Deze loop was georganiseerd in het kader van 100 jaar Elfstedentocht.
Met prima loopweer maar met een matig tot af en toe een stevig briesje konden de deelnemers starten op de 4-11-14,5 en 20 km en kwamen 200 deelnemers in actie.
De dames gingen rustig van start en in een tempo van 5 minuut per kilometer werden de eerste kilometers afgelegd. Daarna moest er tegen de wind in worden gelopen en ging het tempo iet omlaag. Reina en Thea bleven de gehele gelopen afstand bij elkaar en zouden niet helemaal voluit gaan, maar zien de wedstrijd als een goede voorbereiding op de Berenloop van Terschelling. Reina en Thea kwamen gezamenlijk over de streep in een tijd van 1:17:14. Reina was dan ook zeer tevreden met deze gelopen tijd in voorbereiding op de aankomende halve marathon.


Sportgroet Roelof Elzinga

Berenloop 2008 weer topfestijn te Terschelling 02-11-'08


De 12e Berenloop, afgelopen zondag 2 november op Terschelling  voldeed weer aan alle verwachtingen. Het weer was  optimaal met een windkracht 2 vanuit het noordoosten, een temperatuur rond 12 graden en een zonnetje na 14 km op het strand . Wat wil een loper nog meer?
Nou, veel deelnemers natuurlijk. En die waren er, met meer dan 4000 wedstrijd- en recreatieve lopers, die allemaal hun uiterste best doen voor een goede tijd. En onder deze omstandigheden  lukte dat ook.  Als het wel even tegenzat, werd je door de enthousiaste ondersteuning van Terschellinger autochtonen met muziek en aanmoedigingen  op andere gedachten gebracht.
Uiteindelijk doen de meesten het natuurlijk voor het  magistrale onthaal aan de finish in de Torenstraat . De loper lag weer uitgerold en de bigband speelde!
Loopgroep Dokkum werd dit jaar vertegenwoordigd door een drietal lopers, waarvan Bauke Keekstra en René Wijnstra  zich met succes waagden aan de 42,2 km.  René liep zijn eerste marathon in een uitstekende tijd van 3.59.56 . Bauke  liep samen met Henri  een tijd van 4.31.45. Het was weer genieten.
Rommert  startte rustig  achterin het deelnemersveld.  Bij de verversingspost Formerum voelde alles nog uitstekend, wat meestal een goed teken is voor  de tweede  zwaardere  helft.  Na de strandovergang bij Midsland noord werd de meute een eindje het strand op gedirigeerd, waarschijnlijk om de ellende van  het losse zand aan de voet van de duinen te ontlopen.  Het zonnetje kwam erbij en het grote inhalen kon beginnen.  Het blijven drie pittige kilometers,  maar de  klim naar het begin van de Longway naar West  verliep zonder  problemen.  En die laatste 5 kilometers zijn altijd weer verrassend.  Hoe leggen ze de laatste kilometers nu weer neer?    De laatste kilometer blijft bijzonder, zo langs de haven naar de boot en dan door de Torenstraat omhoog, aangemoedigd door bigband, publiek van de Braskoer en natuurlijk een enthousiaste leading speaker.  
Het T-shirt  na de finish was een aangename verrassing.  Een veilige kleur op 100 % polyester met een vernieuwd logo. Daar is over nagedacht.   De SV Frieslandorganisatie wordt met alle vrijwilligers weer van harte bedankt voor alweer een geslaagd evenement.  Oan’t  takom  jier..
Rhg running reporter

Tijden regionale en bekende lopers

Naam Plaats Netto tijd  

Marathon 42,2 km
     
Benjamin Kok Winnaar overall 2.31.12  
Karst Anema 1e Mannen 60+ 3.17.04  
Klara Davina 1e  vrouw 3.20.26  
René Wijnstra 1e  Loopgroep Dokkum 3.59.56 Eerste marathon
Bauke Keekstra 2e Loopgroep Dokkum 4.31.45  
Henri   4.31.45  
Cor Zeemans SV Friesland 4.38.35  


½ marathon 21,1 km
     
Pim Molenaar Winnaar overall 1.11.21  
Mariska Kramer 1e vrouw 1.16.39 Pers record
Hein Holwerda Damwoude 1.43.10  
Theo Poortinga Damwoude 1.47.00  
Rommert Glazema 1e Loopgroep Dokkum 1.51.25  
Casper Dekker Damwoude 1.45.27  
Ivo Talma Damwoude 1.49.31  
Jan de Jong Damwoude 1.57.05

Dedde de Jong presteert goed in Drachten

Pinguinloop Drachten zaterdag 2 februari 2008

Bij de 18 editie kwamen 227 deelnemers aan de start. Dit is 50 minder dan bij de vorige editie, dit kwam mede door dat er meer keuze was in loopwedstrijden. Het nieuwe parkoers, uitgezet door de triatlonafdeling van DZ&PC uit Drachten met SVFriesland, ging over verharde en onverharde paden en over de nieuwe schelpenpaden om Drachten. Voor de afstand van 11 km verschenen 3 leden van loopgroep Dokkum aan de start. Dedde de Jong uit Dokkum ging voortvarend van start met een tussentijd van 21.46min. op de 1e 5km. Hij kon zijn tempo goed vasthouden. Met een eindtijd van 47.39min.  werd hij 13e in het algemeen klassement. De in goede vorm verkerende Rene Wijnstra uit Dokkum liep een heel solide race. Zijn tussentijd op de 5km was 22.18min. Hij liep het tweede gedeelte iets sneller en werd hierdoor 20e met een tijd van 49.14min. Roelof Elzinga teste deze zaterdag zijn vorm en conditie, hij heeft vorig jaar behoorlijk blessureleed gekend maar kon laatste weken zijn trainingsarbeid weer wat uitbreiden. Roelof ging, in tegenstelling tot zijn clubgenoten, in een iets rustiger tempo van start met een tussentijd van 25.10min op de 5 km. Hij kon na de 5 km een tempoversnelling doorvoeren en haalde daardoor weer verschillende lopers in. De eindsprint op de laatste honderd meter leverde hem een eindtijd van 54.07min op en een 45e plaats in het algemeen klassement. Met dit resultaat was hij zeer tevreden. Hij gaat nu in training voor de halve marathon welke hij gaat lopen in april. Ronald Leijstra uit Ballum op Ameland was overgekomen om samen met zijn familielid Rene de 10km te lopen. Helaas maakte Ronald een fout bij de splitsing van de 10 en 7 km en kwam op het parkoers van de 7 km terecht zijn eindtijd was 39.00 min. 

Groet,

Roelof Elzinga, loopgroep Dokkum

Adventure Run Ameland, een topper voor liefhebbers van uitdagingen 13-12-'08"Dat de 5e editie van de Adventure Run op Ameland zwaarder zou worden als nooit tevoren was na het horen van de weersvoorspelling haast wel zeker. Harde wind uit het zuidoosten, temperatuur net boven het vriespunt en een pittig parkoers zou voor vele deelnemers afzien worden.”
Zo begint het verslag op de website van SV Friesland, waar alle tijden, foto’s en overig nieuws te vinden is.

Nou, die omstandigheden waren voor de leden van  Loopgroep Dokkum  geen enkele belemmering om  goed te presteren, getuige de persoonlijke records van Bauke Keekstra, ( 1.53.34),  Henk Kamies ( 1.52.10) en René Wijnstra ( 1,44,10).

René ging onder een strakke begeleiding van Dedde de Jong op weg op een schema van 5 min/ km.  Dedde deed wat teveel kopwerk op het strand, wat wel leidde tot een tijd van 49.10 op de 10 km, met een straffe wind op kop . Na het ronden van “de Kooi”was het aan de voet van de dijk terug genieten, zodat de heren zeer soepel hun strakke tijdschema konden vasthouden.

Jaap Baalbergen trok zijn eigen plan. Na een vlotte start  voerde  hij op het strand een eigen strijd tegen de elementen, hetgeen resulteerde in een tijd op de 10 km van net boven de 5 min/ km, maar wel met voldoende kracht om het af te maken. Langs de dijk liep het als een speer.  Waar hij vorig jaar nog liep af te zien, was het nu een zaak van “steady state”tot de finish in een tijd van 1.47.24.

Peter Pranger en Durk Gros hadden het al op de heupen in de bossen bij Nes. Een beetje dollen, wat inhalen en zoeken naar het juiste pad.  Durk en Peter liepen hier efficiënt, wat hun  de power gaf voor een excellente weg terug. Durk kwam binnen in 1.49.20, waar Peter zijn gebrek aan duurtraining moest bekopen met een pittige laatste 3 km en een tijd van 5 sec. boven de 1 uur en 50 min. 

Rommert trok zijn plan achter deze twee ongeleide projectielen .  Hoezo koud, hoezo straf windje? Na het pad op en neer door het Nesser bos was het op het strand genieten. Het spel van tempo bepalen en het waaierlopen  is het bijzondere aan het lopen op de eilanden. Dan is het de kunst net die groepjes te zoeken die hetzelfde tempo lopen en snappen hoe de waaier werkt.  Benedenwinds aansluiten en na een poosje kopwerk bovenwinds afvallen.   Na de duinovergang bij Buren kreeg je al het gevoel van Yes.  Nog een pittig stukje langs de Kooi en dan op naar de finish, dekoude  douche en een lekkere massage.  Het team van masseurs uit Leeuwarden en Stiens  leveren puik werk, wat nog onvoldoende wordt onderkend door de 1900 deelnemers.

De groep van Bauke, Jelle Pranger, Henk en Henri  vormde op het strand de ultieme waaier. Krachten sparen was het devies.  Henk Kamies kreeg na de duinovergang vleugels  en liep weg bij dit groepje. Met  Rommert  in het vizier  liep hij goed door. Het rondje om de nieuwbouw van Nes  was pijnlijk, maar wat is pijn, wanneer je in een debuut – pr van 1 uur en 52.09 min door de finish komt?   Een prestatie van formaat en een tijd, die nog te verbeteren is. Wat wil je nog meer.
Bauke is na drie marathon's in de flow van zijn leven. Alweer een verbetering van zijn halve marathontijd met 53 seconden tot 1.53.34. Hij had “zeer lekker gelopen” …  Waar houdt dit op?   Jelle liep prima op het strand, maar verzuurde de laatste  ”drege” 4 km, wat leidde tot een tijd van 1.578.15.  Waarschijnlijke reden wat te weinig trainingskilometers.  En dan moet het op karakter nietwaar?

Theun , onze nieuwe voorzitter,  liep met Thea van der Meulen, die nog liep met de restanten van een griepaanval in het lichaam.  Theun fungeerde op het strand als windbreker, Thea sleurde Theun de laatste kilometers  naar de finish na 2 uur  en 9 min.   Dat is de instelling binnen Loopgroep Dokkum .    
Roelof Elzinga startte op de 10 km en kwam binnen na 50.26 min . Voorwaar geen slechte tijd na een traject van 3 km bos en duin en 4 km strand, twee duinovergangen en een rondje om Nes.

Reina Hes liep met Tracy van der Ploeg en Tiny Wouda met als primair doel “ heel blijven” en dat is prima gelukt.  De laatste kilometers liepen T en T weg . Reina  finishte in 56.40
Oud leden

Pieter Visser, oud lid, is het lopen nog steeds niet verleerd. Hij eindigde in 43.34, een respectabele tijd voor zijn leeftijd.  Jelte de Jager heeft  de fiets alweer geparkeerd  en liep de 10 km binnen 55 minuten.  Hugo Veenker  kwam binnen in 57.33. Hij slaagde er wel in een zeer speciale foto  van Anton te scoren op het strand.   Anke Peterson werd door Rommert achterhaald op exact dezelfde plaats op de dijk als vorig jaar. Zij kwam binnen in 1.54.59. niet slecht voor deze loopveteraan

Het organiserend comité van de Adventure run heeft met veel zaken rekening gehouden, maar ze hadden niet gerekend op het natuurverschijnsel Springtij.   Het was volle maan en oostenwind. Dan loopt het wad bijzonder leeg, met als gevolg dat de boten slecht bij holwerd kunnen komen.

De loopgroep hoorde bij restaurant Rixt, waar vorstelijk werd getafeld, dat de laatste boot drie kwartier vertraging had.  Dus wij deden rustig aan en stonden ruim 19.00 uur bij de pier. Alles dicht. Geen boot.  Een  autochtoon vertelde ons, dat er wel degelijk een andere boot op tijd was vertrokken, als laatste veerdienst. Zij bracht ons op het spoor van sleepbedrijf Veltman, die een  klein doch zeer krachtig patrouillebootje in de vaart heeft voor groepen feestvierende walgangers en nazittende voetbalteams en dus ook verlate Loopgroepen.  Wij gingen met zijn elven op hoop van zegen in het vooronder en stuiterden over de forse wadgolven richting Holwerd.  Na twintig minuutje's plezier stonden we op de vaste wal. Een plezierige dag en een ervaring rijker.  De boot van Veltman houden we erin…

RG