Adventure Run Ameland, een topper voor liefhebbers van uitdagingen 13-12-'08
"Dat de 5e editie van de Adventure Run op Ameland zwaarder zou worden als nooit tevoren was na het horen van de weersvoorspelling haast wel zeker. Harde wind uit het zuidoosten, temperatuur net boven het vriespunt en een pittig parkoers zou voor vele deelnemers afzien worden.”
Zo begint het verslag op de website van SV Friesland, waar alle tijden, foto’s en overig nieuws te vinden is.

Nou, die omstandigheden waren voor de leden van  Loopgroep Dokkum  geen enkele belemmering om  goed te presteren, getuige de persoonlijke records van Bauke Keekstra, ( 1.53.34),  Henk Kamies ( 1.52.10) en René Wijnstra ( 1,44,10).

René ging onder een strakke begeleiding van Dedde de Jong op weg op een schema van 5 min/ km.  Dedde deed wat teveel kopwerk op het strand, wat wel leidde tot een tijd van 49.10 op de 10 km, met een straffe wind op kop . Na het ronden van “de Kooi”was het aan de voet van de dijk terug genieten, zodat de heren zeer soepel hun strakke tijdschema konden vasthouden.

Jaap Baalbergen trok zijn eigen plan. Na een vlotte start  voerde  hij op het strand een eigen strijd tegen de elementen, hetgeen resulteerde in een tijd op de 10 km van net boven de 5 min/ km, maar wel met voldoende kracht om het af te maken. Langs de dijk liep het als een speer.  Waar hij vorig jaar nog liep af te zien, was het nu een zaak van “steady state”tot de finish in een tijd van 1.47.24.

Peter Pranger en Durk Gros hadden het al op de heupen in de bossen bij Nes. Een beetje dollen, wat inhalen en zoeken naar het juiste pad.  Durk en Peter liepen hier efficiënt, wat hun  de power gaf voor een excellente weg terug. Durk kwam binnen in 1.49.20, waar Peter zijn gebrek aan duurtraining moest bekopen met een pittige laatste 3 km en een tijd van 5 sec. boven de 1 uur en 50 min. 

Rommert trok zijn plan achter deze twee ongeleide projectielen .  Hoezo koud, hoezo straf windje? Na het pad op en neer door het Nesser bos was het op het strand genieten. Het spel van tempo bepalen en het waaierlopen  is het bijzondere aan het lopen op de eilanden. Dan is het de kunst net die groepjes te zoeken die hetzelfde tempo lopen en snappen hoe de waaier werkt.  Benedenwinds aansluiten en na een poosje kopwerk bovenwinds afvallen.   Na de duinovergang bij Buren kreeg je al het gevoel van Yes.  Nog een pittig stukje langs de Kooi en dan op naar de finish, dekoude  douche en een lekkere massage.  Het team van masseurs uit Leeuwarden en Stiens  leveren puik werk, wat nog onvoldoende wordt onderkend door de 1900 deelnemers.

De groep van Bauke, Jelle Pranger, Henk en Henri  vormde op het strand de ultieme waaier. Krachten sparen was het devies.  Henk Kamies kreeg na de duinovergang vleugels  en liep weg bij dit groepje. Met  Rommert  in het vizier  liep hij goed door. Het rondje om de nieuwbouw van Nes  was pijnlijk, maar wat is pijn, wanneer je in een debuut – pr van 1 uur en 52.09 min door de finish komt?   Een prestatie van formaat en een tijd, die nog te verbeteren is. Wat wil je nog meer.
Bauke is na drie marathon's in de flow van zijn leven. Alweer een verbetering van zijn halve marathontijd met 53 seconden tot 1.53.34. Hij had “zeer lekker gelopen” …  Waar houdt dit op?   Jelle liep prima op het strand, maar verzuurde de laatste  ”drege” 4 km, wat leidde tot een tijd van 1.578.15.  Waarschijnlijke reden wat te weinig trainingskilometers.  En dan moet het op karakter nietwaar?

Theun , onze nieuwe voorzitter,  liep met Thea van der Meulen, die nog liep met de restanten van een griepaanval in het lichaam.  Theun fungeerde op het strand als windbreker, Thea sleurde Theun de laatste kilometers  naar de finish na 2 uur  en 9 min.   Dat is de instelling binnen Loopgroep Dokkum .    
Roelof Elzinga startte op de 10 km en kwam binnen na 50.26 min . Voorwaar geen slechte tijd na een traject van 3 km bos en duin en 4 km strand, twee duinovergangen en een rondje om Nes.

Reina Hes liep met Tracy van der Ploeg en Tiny Wouda met als primair doel “ heel blijven” en dat is prima gelukt.  De laatste kilometers liepen T en T weg . Reina  finishte in 56.40
Oud leden

Pieter Visser, oud lid, is het lopen nog steeds niet verleerd. Hij eindigde in 43.34, een respectabele tijd voor zijn leeftijd.  Jelte de Jager heeft  de fiets alweer geparkeerd  en liep de 10 km binnen 55 minuten.  Hugo Veenker  kwam binnen in 57.33. Hij slaagde er wel in een zeer speciale foto  van Anton te scoren op het strand.   Anke Peterson werd door Rommert achterhaald op exact dezelfde plaats op de dijk als vorig jaar. Zij kwam binnen in 1.54.59. niet slecht voor deze loopveteraan

Het organiserend comité van de Adventure run heeft met veel zaken rekening gehouden, maar ze hadden niet gerekend op het natuurverschijnsel Springtij.   Het was volle maan en oostenwind. Dan loopt het wad bijzonder leeg, met als gevolg dat de boten slecht bij holwerd kunnen komen.

De loopgroep hoorde bij restaurant Rixt, waar vorstelijk werd getafeld, dat de laatste boot drie kwartier vertraging had.  Dus wij deden rustig aan en stonden ruim 19.00 uur bij de pier. Alles dicht. Geen boot.  Een  autochtoon vertelde ons, dat er wel degelijk een andere boot op tijd was vertrokken, als laatste veerdienst. Zij bracht ons op het spoor van sleepbedrijf Veltman, die een  klein doch zeer krachtig patrouillebootje in de vaart heeft voor groepen feestvierende walgangers en nazittende voetbalteams en dus ook verlate Loopgroepen.  Wij gingen met zijn elven op hoop van zegen in het vooronder en stuiterden over de forse wadgolven richting Holwerd.  Na twintig minuutje's plezier stonden we op de vaste wal. Een plezierige dag en een ervaring rijker.  De boot van Veltman houden we erin…

RG