Aapjes en koeien kijken in Zwolle

Al een aantal jaren is Jan Boon (een zeer trouwe Zwolle-Loper)  druk bezig lopers van Loopgroep Dokkum mee te bewegen naar Zwolle. Zelfs werd geopperd om met "de buitenlandse loop" daar te vertoeven. (Maar gezien de geringe afstanden en de tijden werd hiervan afgezien.) Na jaren van lobbyen was het nu eindelijk gelukt om dit jaar een auto vol erheen te krijgen. 
Rob, Bert, Tricia en Femke wilden de proef wel eens op de som nemen en kijken of alles wat Jan had verteld over de loop ook echt waar was............
 Zwolle 1
 Er waren twee afstanden te boeken, de 4 Engelse mijlen met start om 19.00u en de 21km met de start om 20.15. 
Afgesproken om allemaal de halve marathon te gaan lopen en Rob kreeg de mogelijkheid om via zijn werk bij de Rabobank in de Business run starten.
Rob wilde wel rijden en zodoende konden we de auto bij de IJsselhallen parkeren waardoor we na de finish niet de halve stad doorgelopen hoefde te worden.
Om 18.00u werden de eerste mede-lopers opgepikt en al gauw arriveerde we rond 19.15u op onze bestemming, tijd zat om ons voor te bereiden. De temperatuur was gedurende de rit weer opgelopen naar boven de 20 graden en de wind was nihil geworden, dus het beloofde een warme loop te worden. 
 
Eenmaal bij de start aangekomen nog "even snel" een toilet opzoeken, waarbij de mannen na 10 minuten wachten liever een boete riskeerden voor wild plassen. En na een half uur in de rij begonnen ook Tricia en ik daar over na te denken maar kort daarop stonden we eindelijk vooraan in de rij........ Nog tijd genoeg om even warm te lopen.......ieder op zijn eigen manier............en op naar de start.

Zwolle 2
Rob ging als eerste van start vanuit de business run en was al snel met de noorderzon vertrokken. Daarna volgde Jan en Bert die bijna de hele loop samen konden blijven. En tenslotte Tricia en ik die ook besloten eerst samen deze loop te gaan beleven. Het parcours bestond uit een 2,6 km vanuit de start naar het centrum en vervolgens drie rondes van 6,2km met de finish midden in het centrum. Er liepen zo'n 10.000 lopers mee op beide afstanden dus echt je eigen tempo pakken was niet altijd even makkelijk. Naast de vele lopers stonden er minstens 2x zoveel toeschouwers langs de kant, soms zelfs rijendik en meestal met een biertje of een wijntje in de hand. Sommigen hadden de complete lounge-tuinset er ook maar bij gepakt om zo heel comfortabel naar het schouwspel van lopers te kunnen kijken.  De eerste ronde keken we onze ogen uit.........zoveeeeeel toeschouwers! Het was echt aapjes kijken van beide kanten........... Zoveel enthousiasme langs de kant, daar loop je echt harder door. Maar ook de muziek was geweldig geregeld, zo'n 35 punten waar een vorm van muziek aanwezig was, van radio, tot DJ's, tot korpsen, bandjes, zangeressen, diverse dweilorkesten, coverbands en de schaars geklede Samba-band liet menig lopers-hart sneller kloppen.......... Je had door alle bekijks absoluut niet het gevoel dat je een rondje aan het lopen was tot je werd ingehaald door de voorste Kenianen die met hun laatste rondje bezig waren....... wat een tempo en zoooooo soepel!

Rob kwam alweer snel binnen na 1.35,12, had niet veel last van de warmte en zijn doel was om de koe mee naar huis te kunnen nemen. Een koe? Jazeker. De winnaar van 2018, William Wanjiku, kreeg als prijs geld mee om in Kenia een koe aan te schaffen. En Wanjiku kan lachend beamen dat het goed gaat met het dier! Helaas lukte het Rob net niet maar hij heeft 2020 al in zijn agenda gezet.

Jan en Bert  liepen 1.57,00 en 1.57,31, het lukte hen bijna om de hele loop bij elkaar te blijven, alleen door het opspelen van de kuit van Bert lukte dit met de eindstreep in het zicht net niet.

Tricia en Femke waren zo onder de indruk van de toeschouwers en de sfeer dat zij nog iets langer genoten. 
Bij het ingaan van de laatste ronde splitste onze wegen. Ondanks dat in de laatste ronde Tricia haar kuit flink opspeelde kon ze haar tempo zelfs iets verhogen. Tricia kwam binnen in 2.04,18.  
Ikzelf had de laatste ronde teveel last van de warmte en moest elke waterpost benutten en kwam met 2.06,18 over de finish. 

Wel moet erbij gemeld worden dat de afstand 350 meter langer was dan de beoogde 21,1km.............. maar ondanks de extra 350 meter wordt deze uitzonderlijke sfeervolle loop op 13 juni 2020 zeker weer door deze lopers gelopen!!!!!!!

Een absolute aanrader......en ja Jan je had idd gelijk wat betreft deze loop.............op naar volgend jaar.......... en dan met nog meer auto's..........

veel loopgroeten vanuit Zwolle,
 
Femke