Mar-athon Sneek in zomers weertje

Zaterdag 22 juni de 5de editie van de Mar-athon Sneek. Het wordt weer een warm weekend en dus moet er ook deze keer veel gedronken en afgekoeld worden. De ½ marathon verloopt over een nieuw parcours. De lopers worden niet meer met bussen naar de start bij Terherne gebracht, maar de start is nu heel fantastisch bij de Waterpoort van Sneek. Om 19.00 uur vertrekken zo’n 300 lopers voor de hele marathon en een halfuur later staan er zo’n 1400 lopers klaar voor de halve. Het nieuwe parcours gaat o.a. door de dorpen Goënga en Gauw op weg naar het Sneekermeer. Dan nog zo’n 11 km over de oude en bekende route langs het meer terug naar Sneek om te finishen op het Martiniplein. In de dorpen zijn de bewoners uitgelopen om de lopers aan te moedigen. Dit alles in zomerse temperaturen met veel muziek en gejuich.

Web groep 

Bert, Andries, Joop, Ulbe, Joke, Klaas en Jan zijn allen mooi op tijd gearriveerd en hebben nog tijd om sfeer te proeven op het Martiniplein met veel muziek en de binnenkomst van de wandelaars en de lopers van de 5 en 10 km. Als het gezellig is vliegt de tijd en toch moet er ook gestart worden. Eerst wat inlopen. Ook niet teveel en te ver, want we moeten nog 21km en we zijn nu ook snel opgewarmd. Het zonnetje schijnt en er staat weinig wind. We hopen dat het buiten Sneek iets frisser is en het er een beetje waait.

Web Andries Web klaas

Na de start lopen Bert, Jan en Klaas gezamenlijk op vanuit startvak2. Andries en Joop starten vanuit 1 en Ulbe en Joke vanuit 3. Eenmaal buiten Sneek is er inderdaad een beetje wind en ook de warmte valt wat mee. Echter eenmaal bij het meer gaan we hier toch iets anders over denken.

Klaas gaat er iets vandoor en Jan blijft volgen op zo’n 200m. Bert krijgt wat last van zijn kuit en gaat iets langzamer lopen. Bij het passeren van het 11km punt horen we de bekende stem van Jan Kooistra die de lopers, zoals vanouds bij hun naam en naam van de loopgroep, een steun in de rug mee geeft. Nu is het nog 11km langs het water terug naar Sneek. Eenmaal in Sneek is het niet linksaf en door het aquaduct onder de Houkesloot zoals voorheen, maar rechtdoor de stad in naar de finish (2km). Op dit punt komt Jan bij Klaas en lopen ze door naar de streep. Andries en Joop staan ons op te wachten en even later komen ook Bert, Ulbe en Joke.

Web Jan

Andries komt binnen in 1.36 en is niet helemaal tevreden. De kmeters langs het meer blijkt de warmte toch toe te slaan. Joop gaat voor de 1.40, maar de warmte nekt hem ook en hij komt in 1.46 over de streep. Jan loopt soepel en vlot. De laatste kmeters gaan sneller en hij loop dan ook een PR 1,49. Klaas wil weer eens onder de 1.50 eindigen. Met speciale nieuwe schoenen moet het lukken en het lukt In 1.49. Ulbe had net 2 weken vakantie in de benen, maar komt toch in 1.53 op het plein. Bert krijgt onderweg weer last van spierpijn in de kuiten en komt in 1.55 op het plein. Joke loopt 2.15 en komt blij en tevreden over de finish.

Overal is het heel druk en staan er heel veel mensen langs de route. Ook op het Martiniplein is het erg druk en gezellig met veel live muziek (ook de Kast treedt op). Eenmaal over de streep is het uitrusten en genieten van de medaille, een bekertje bouillon en het weerzien van bekenden. Na een droog shirt en ons clubtrainingspak weer aan is het op zoek naar een terrasje. Onder het genot van een ultieme en een overheerlijke koude klets wordt de loop en route geëvalueerd: een prachtige, snelle route. Dan snel naar huis, want ook thuis wacht een welverdiende en met een wit kraagje…..

Klaas