Rob zijn geweldige prestatie op de gehele triathlon

          Rob1

Rob zijn eigen verhaal:

Zaterdag 14 september 2019. D-day! 9 maanden heb ik er dag in dag uit naar toegeleefd en getraind met dat ene doel. Het volbrengen van een long distance triathlon. 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.

Om 04:45 gaat mijn wekker in het Van der Valk Hotel in Almere. Mijn steun en toeverlaat (en op raceday ook pak-ezel) Marije is er nog niet helemaal klaar voor. Dat ik tot 2:00 ’s nachts heb lopen zenuwpezen heeft kennelijk ook niet bijgedragen aan Marije haar nachtrust. 05:15 zitten we aan het ontbijt. Mijn broer, Kor, zit er dan al. Hij heeft bijna helemaal niet geslapen van de zenuwen. Geheel toevallig hebben we ons onafhankelijk van elkaar ingeschreven voor dezelfde en onze eerste volledige triatlon. Je kan je zo voorstellen wat het gespreksonderwerp was de afgelopen tig verjaardagsfeestjes.

Na een uitgebreid ontbijt gaan we richting het centrum van Almere, waar we om 06:45 aankomen. Om 07:00 uur sluit parc fermé, dus we hebben nog even de gelegenheid om alle equipment te checken. Dat hadden we de dag ervoor bij het inchecken uiteraard ook al een paar keer gedaan dus dit voegt uiteindelijk helemaal niets toe.

           Rob2

Dan gaat het echt beginnen omkleden en naar de start. Om 07:15 begint in etappes de start. Om 07:45 gaan wij het water in. Het meertje waar we zwemmen ligt er schitterend bij. Geen zuchtje wind. Hoe anders was het twee dagen eerder, toen ik met een stevige wind voor een testrondje te water ging. Stevige golven die een goed ritme lastig maken en ook de ademhaling belemmerd. De omstandigheden zijn nu fantastisch. Het is nog fris, een graad of 10, maar de watertemperatuur is met 17 graden redelijk aangenaam.

Na het startschot is het even zoeken naar een goede positie. Het water is helder waardoor botsingen met voeten en ellebogen te voorkomen zijn. Het eerste rondje gaat heerlijk, ik vind snel een mooi ritme en leg in ca 32 minuten de eerste ronde af. Na het eerste rondje kom ik helaas in het startgeweld van ca 1.500 triatleten terecht die de middenafstand af leggen. Na het nodige duw en trek werk besluit ik aan de binnenkant van het parcours te gaan zwemmen om uit de drukte te blijven. Er zijn vier boeien waar je omheen moet. Dit vereist wel dat ik weer naar de buitenkant moet zwemmen om in te voegen om deze boeien te ronden. Het kost wat tijd en ik leg een paar meter extra af, maar ik heb het er graag voor over. Na 1 uur en 9 minuten klim ik uit het water. Ik ben nog fris, heb volop energie en heb zin om na een snelle wissel te gaan fietsen. Mijn snelle wissel valt enigszins in het water doordat mijn buurman zich uitgebreid op een stoel zit om te kleden en mijn spullen blokkeert. Hoe en waarom hij de enige is met een stoel blijft een raadsel, maar goed, na 5 minuten zit ik op de fiets.

 Rob3  Rob4

Het is nog fris in het natte trisuit op de fiets. Stayeren mag niet, maar in de drukte over het smalle fietspad Almere uit, is er niet aan te ontkomen. Snelheden lopen in een grote groep op tot tegen de 40 km/u zonder dat ik de pedalen echt beroer.

Na een paar minuten komen we op de dijk rond de Flevopolder. Eerst langs het Gooimeer. Dan naar de dijk langs het Markermeer. Ik kan me voorstellen dat het met wind een lastige route is, maar het is windstil en met het markermeer aan de linkerhand en uiteindelijk de Oostvaardersplassen aan de rechterhand geniet ik van de omgeving. Steeds houd ik de teller op de voorgenomen 32 kilometer per uur. Dit is lastig omdat er best veel mensen aan me voorbijfietsen en ik gevoelsmatige wel een tandje harder kan. Ik weet echter dat zwemmen en lopen “mijn” onderdelen zijn en ik er goed aan doe in mijn in mijn voorgenomen tempo te blijven fietsen. Na een kilometer of dertig zoeft Kor voorbij (hij legt uiteindelijk de 180 kilometer binnen 5 uur af! Wat een klasse). 

          Rob5

In het tweede rondje krijg ik profijt van mijn strategie. Alle topfietser zijn me voorbij en ik begin de nodige fietsers weer in te halen. Na 5 uur en 37 minuten en een mooie gemiddelde snelheid van 32 km/u kom ik aan in de wisselzone. Ik wissel binnen twee minuten, maar man man man wat moet ik nodig naar de WC! Gelukkig staat er na de wisselzone een groot aantal schone toiletten, waar ik de langste plaspauze ooit heb. Ik schat minimaal 4000 cc.

Tijd voor de marathon. Ik kijk op mijn horloge en zie dat ik 4 uur en 3 minuten heb om een totaaltijd onder de 11 uur te halen. Hoewel ik tegen iedereen 12 uren heb geroepen. Was 11 uren altijd al mijn streeftijd. Mijn benen voelen goed en ik besluit voor een tijd net onder de 4 uur te gaan. Zes ronden van zeven kilometer om het Weerwater waar we ’s ochtends waren begonnen met het zwemonderdeel. Ik begin te lopen en merk dat het opvallend soepel gaat. Eigenlijk geen last van zware fietsbenen en de ronden vliegen voorbij. Voor ik er erg in heb, begin ik al aan mijn vierde ronde. Het lopen wordt wat zwaarder en het eten gaat me tegenstaan. Mijn maag kan alle zoetigheden niet meer verdragen. Ik loop de tweede helft van de marathon, tegen beter weten in, op water en sinaasappels. Het tempo blijft constant, maar het energieniveau begint wel wat te dalen. Toch blijven de ronden voorbij vliegen. Ongeveer één kilometer voor de finish hangt een grote bel voor de laatste ronde. In ronde 6 geef ik er een slinger aan en geniet van laatste meters.  Aangekomen in het stadion wordt mijn naam omgeroepen en word ik naar de finish gejoeld. Eindtijd marathon 3:58 en een totaal tijd van 10 uur en 55 minuten. Hoewel ik nooit twijfel had of ik de eindstreep zou halen, word ik na de finish overweldigd door blijdschap en brul ik het uit. Hoe ziet dat er uit? Zo dus:

                       rob6

Excuus voor de slechte kwaliteit en het watermerk in sommige foto’s (ik weiger 20 euro per foto te betalen) en het lange relaas, maar als je nog steeds leest, bedankt.

PS, mensen vragen me veel hoe ik dit allemaal doe. Naast werk, studie en gezin 10 tot 20 uur per week trainen. Alles wat je nodig echt hebt is een ijzeren wil, goede planning en een ontzettend lieve partner die, ondanks dat ze je voor gek verklaart, je steunt…… En volgende keer een goede triatlonfiets 😊.

groeten Rob

          Rob7